Servering av olika äpplekakor.

Nötabråne – På Mormors bakeri har det varit fullt upp i två dagar med äpple festival. Perfekt nu när hösten är på ingång.

Hela trädgården var full med spännande och goda aktiviteter. Provsmakning av 15 olika sorters äpplen som kom ifrån närområdet och är alla ekologiska samt servering av olika äpplekakor med olika äpplen och äppelkompott. För barnen fanns äpplen och potatisar som man kunde göra tryck med och så kunde de fiska äpplen. Även en eld tändes upp där man kunde grilla bröd på pinne och äpplen. Försäljning av äppleträd fanns också.

Paulina Kordova informerade om alla äpplen och hur man tar hand om äppleträden på bästa sätt. Äppleträden behöver 4 saker säger Paulina. Ljus, näring, vatten och bra jord. En bra kompostjord är viktigt och kalk hjälper plantorna att få näring. Äppleträd planteras på våren eller hösten på en plats med solljus och inte för nära andra träd. Det är viktigt att beskära äppleträden för att de ska hålla sig friska och inte bli för höga. Man vill ju kunna nå all frukt när det är dags att skörda.

Olika äpplen passar till olika saker. Aroma och Holsteiner Cox är äpplen som med fördel kan ätas direkt som det är från trädet, medan Hyslop passar bättre till gelé och äpplekakor och Boskoop bättre till cider, äpplekakor och must.

Det är andra året Mormors bakeri har Äpple festival och det märks att det är uppskattat av besökarna. Väldigt familjär och gemytlig stämning som gör att man gärna kommer på besök fler gånger.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelHemmaspelare glänste på Sölvesborgs Golfklubb
Nästa artikelHjärta och smärta med Bluesdoktorn