Uppvärmning är viktigt.
För andra gången anordnade KSK Swimrun en barn- och familjelöpning där rörelseglädje åt alla stod i fokus.
En kall söndagsförmiddag men ändå fin höstdag med strålande sol. Swimrun är en sektion av Karlshamns simklubb och där har man som man hör på namnet både löpträning och simträning. Men de tycker det är viktigt att göra sina barn delaktiga så därför har de börjat med barn- och familjelöpningar. Dessa träningar är kostnadsfria och alla får vara med. Troligtvis var det dock sista gången nu innan det blir för kallt. Idag höll de till i Sternö men tidigare har de varit i Nytorpet. Där fanns dock andra aktiviteter vid detta tillfälle så då passade det bättre med Sternö. Alla barn som sprang fick medalj, frukt och kexchoklad vid mål. Det fanns olika långa sträckor beroende på ålder och hur mycket man orkade.
Rörelseglädje åt alla! Nu börjar loppet.

KSK Swimrun har några grundregler och de är att man ska springa tillsammans eftersom det är roligare med sällskap. Man avgör takten själv och man ska aldrig känna någon press. Alla har olika grundförutsättningar därför ska man inte jämföra sig med andra. Alla gör sitt bästa och det är okej att gå en sträcka eller stanna till lite. Det viktigaste är att man har roligt.

Innan loppet började tändes grillen för att den skulle vara redo när alla kom tillbaka. Sedan kördes det uppvärmning för att förebygga skador och för att få upp pulsen. Dagen avslutades med gemenskap och egen medtagen fika eller grillning.
Det är viktigt med rörelse och kondition och forskning visar att inlärningsförmågan och koncentrationen blir bättre om man motionerar. Med löpning tänker man bättre och det skapar rörelseglädje.  I dagens samhälle är många barn och ungdomar stillasittande och det vill KSK Swimrun ändra på. Det är kul att komma ut i naturen och att träffa andra deltagare säger Ronald Haagensen. De har en löpskola men då måste man vara medlem.
Hunden Bosse, samt dags för välförtjänt grillning och fika.

Några löpartips är att man ska springa på framsidan av foten, ej hälen och att man ska sträcka på sig.  Det är skadeförebyggande att springa och det utgör grunden för många andra sporter som fotboll med mera. Även hunden Bosse deltog i loppet och fick medalj. Men han såg inte alls trött ut när han kom i mål utan hade nog gärna velat springa ett varv till.

Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelKulturkaramellens teckningsaktivitet med entusiastiska deltagare
Nästa artikelNew Orleans jazz av klassiskt märke