Affisch för föreläsningen om Claes-Göran Wetterholm senaste bok om Titanic

Karlshamn 

Claes-Göran Wetterholm är en etnolog och författare som skrivit flera böcker om fartyget Titanic som fascinerat många genom åren. 6 december kommer han till Lokstallarna i Karlshamn för att berätta om svenskarna på Titanic, med fokus på dem med anknytning till Karlshamn. 

– När Claes-Göran var med i SVTs Go Kväll i våras berättade han bland annat om en mycket gripande kärlekshistoria om en kvinnan som bodde i Karlshamn och miste sin fästman i katastrofen. Denna historia gav mig ett tips om ett spännande författarbesök nu i höst, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist. Genom intervjuer med överlevare och deras släktingar, arkivmaterial, brev och fotografier har Claes-Göran Wetterholm skrivit flera böcker om Titanic. Redan när Claes-Göran var 8 år gammal triggades hans intresse för Titanic. Det som fascinerar honom är allt ifrån händelsen till forskning kring passagerarna.

Claes-Göran Wetterholm. Bild: Eva Lindblad

– Under den resan har jag träffat tusentals människor och fått ta del av otroligt många berättelser och det är själva mötet med andra människor som gör det hela så spännande, säger Claes-Göran. Han har även fått äran att som konsult fått vara med och sätta upp ”The Titanic Musical” i Karlstad. Själva föreläsningen i Karlshamn kommer att handla om svenskarna på Titanic. Bland annat John Holm, Adelia Landegren och Mauritz Ådahl. – Förhoppningsvis kommer Mauritz barnbarn att närvara, säger Claes-Göran. John Holm reste till New York för att kunna tjäna ihop pengar för att kunna bygga sin framtid med fästmön Emmy Tanngren. Mauritz Ådahl reste också till Amerika för att kunna bygga ett hus i Asarum för sin familj. Adelia Landegren var emigrant och bosatte sig på Manhattan. – Föreläsningen är inte bara historien om Titanic, den berör nutidshistoria, emigration och mycket annat, så alla som är historieintresserade kan ha glädje av att komma, säger Claes-Göran Wetterholm.

Claes-Göran Wetterholm har skrivit flera olika böcker om Titanic

Föreläsning med Claes-Göran Wetterholm i Stora Lokstallarna Karlshamn.

Datum: 6 december

Tid: 19:00

Entré: 90 kr 

Text & Foto: Veronica Palmgren  

Föregående artikelNu förbereds årets stora julmarknad i Slottslängorna
Nästa artikelEn ljusare tid med vacker belysning