Karlshamns Kammarkör

Karlshamn

Med en liten sommarkonsert på museigården i Karlshamn sjöngs det en del av Karlshamns kammarkörs traditionella och nationalromantiska repertoar som brukar ingå i Nationaldagsfirandet.

Karlshamns Kammarkör var konsertsugna eftersom de inte kunnat sjunga live sedan våren 2020. De gjorde en inspelning till kulturnatten 2020 men det är inte riktigt samma sak, berättar dirigenten Justin Hazelgrove. – Det är härligt att se publiken igen, säger Justin. Låtarna de sjunger är tradi-tionell körmusik och under 2021 har Karlshamns Kammarkör inlett ett pilotprojekt med Hjärnfonden via Sveriges Körförbund. Sommarkonserten som sjöngs var gratis men eftersom Hjärnfonden lyfter körsång fick man gärna skänka en slant dit. Justin berättar att körsång har många fördelar för både fysisk och psykisk hälsa. Att sjunga i kör är inte bara underhållning utan det finns fördelar för både de som lyssnar och för de som sjunger. Det blir inte mer somrigt än så här säger Justin och tittar upp mot solens strålar och de kraxande fiskmåsarna som sjunger med i låtarna. Eftersom Sverige vunnit fotbollsmatchen tidigare under dagen sjöngs det Du gamla, Du fria och då ställde hela publiken sig upp. Karlshamns kammarkör grundades 1999 av Björn Stoltz och leds sedan 2016 av Justin Hazelgrove.

Det bjöds på låtar såsom Du gamla Du fria

Justin sjöng flera år själv i kören men utbildade sig sedan till dirigent och berättar att han tycker att det är fantastiskt roligt att leda kören. – När jag får dirigera mår jag bra, säger Justin Hazelgrove. Han berättar att det betyder mycket för honom som dirigent och även som människa att få leda och att samarbeta med kören. Karlshamn kammarkör är en fristående klassisk kör med höga ambitioner. De har haft flera turnéer och körverk, bland annat en turné vid sitt 20 års jubileum där de uppträdde i Karlshamn, Stockholm, Växjö och Linköping. Under pandemin har de övat via zoom vilket inte varit lätt eftersom de då inte hör varandra. I höst är det inplanerat att de ska sjunga på Kulturnatten, ha en konsert med musik av kvinnliga kompositörer, julkonsert samt en nyårskonsert i Mörrums kyrka. Besök gärna karlshamnskammarkor.se för mer information.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelPensionat Strömbacken det mysiga stället
Nästa artikelVäggaelever gör fotoutställning som sommarjobb