Checkpointsen kan man registrera via appen i mobiltelefonen Fotograf-Svenska-Orienteringsförbundet

Karlshamn
I slutet av april delas Hitta ut kartan ut till 16 000 hushåll. Äntligen kan man bege sig ut på promenad eller löparrunda i stad och natur mellan maj och november och leta checkpoints och ha chansen att vinna fina priser.
Hitta ut finns i nuläget i 57 olika orter och 2019 ökade deltagarantalet med 50 % och satte 80 000 personer i rörelse. I Stigmännen Orienteringsklubbs verksamhetsberättelse för 2019 i Karlshamn kan man läsa ”Det är bland det bästa och roligaste vi gör i familjen och alla är engagerade.” Checkpointsen kan man registrera via appen i mobiltelefonen eller via hemsidan. Det som är bra med att ha appen nerladdad är att där finns gps som kan vara ett extra stöd med att hitta rätt. ”Underbart att komma ut i naturen, blir nästan som ett gift när man väl startat, för att inte tala om tävlingsinstinkten när andra bekanta också håller på” kan man även läsa i verksamhetsberättelsen. ”Jag förväntar mig en ny explosion av rörelseglädje” säger Lars Gunnar Bengtsson som är ordförande i föreningen.
Stigmännen berättar att man får uppleva nya platser som man inte besöker i vanliga fall och det är det som gör ”Hitta ut” så populärt. Det finns många platser i närområdet som folk inte känner till eller hittar till och varför inte då passa på att semestra och uppleva nya saker i sitt närområde samtidigt som man får motion som främjar folkhälsan. Man ska inte glömma bort att även åka till andra orter som har Hitta ut. Då kan man hitta nya träningsmarker och få besöka andra fina platser som ligger lite utanför det ordinarie turistutbudet.
Stigmännens utvärdering av Hitta ut för förra året är att det överträffat allas förväntningar. Hitta ut Karlshamn ligger i toppen i förhållande till kommunstorleken och är även Sveriges snabbaste växande natur- och friskvårdsaktivitet. Det bästa är att det är gratis, man får motion och att det är en aktivitet som passar alla, gammal som ung och med olika svårighetsgrader. Man kan även gå på promenad med barnvagn eller rullstol. ”Vilken glädje vi sprider med Hitta ut i dessa orostider. Jag får ständigt frågor om när det börjar. Hitta ut, är ett utmärkt sätt att skingra tankarna och dessutom ger välbehövlig motion och är bra både för psyke och fysik” säger Lars Gunnar Bengtsson. Tekniksmart och lättlästa kartor lockar till upptäckarglädje och forskningen visar att vistas i naturen dämpar oro, ångest och att man blir lugnare. Det läggs ner många ideella timmar från Stigmännens medlemmar och det är tack vare dem alla vi andra kan gå ut på checkpoints jakt och njuta av Karlshamn kommuns vackra natur.
Text: Veronica Palmgren

Föregående artikelOsynlig spänning i skräckthrillern ”The Invisible man”
Nästa artikelCoronamilen – ett virtuellt lopp