Många från postens kassapersonal kom på återträffen som i år var den tredje.

Karlshamn
Fredagen den 12 januari 2018 träffades postens kassapersonal för en återträff. Det var tredje gången, efter det att postkassörens arbete hade ”gått i graven”.

För att bli postexpeditör förr i tiden krävdes en utbildning på två år. De flesta hade gått på postskolan i Stockholm. Det var enbart där postskolan fanns. Senare startades postskolor också ute i landet t ex i Malmö, Kristianstad och Karlskrona.

För att komma in på skolan krävdes i början betyg i franska språket, då franska var postens nationalspråk. Postblanketternas texter stod på franska. Vidare innan man antogs var man tvungen att genomgå ett prov, där man skulle kunna 4000 järnvägsorter, på vilken järnvägslinje orten låg, t ex Asarum låg på Vislandabanan Karlshamn – Vislanda.

– Vi har alla trivts med vårt yrke. Kunderna var ju det roligaste att träffa och kunna tillmötesgå deras behov. Folkpensionen betalades förr ut den 15:e i varje månad. Pensionärerna kom redan vid 7-tiden på morgonen, ibland med en termos med kaffe och bildade långa köer. De var rädda att pengarna skulle ta slut. Vi upplevde också förändringens vindar, men om någon hade sagt att posten skulle upphöra, så hade ingen trott det. Man sa alltid att statens kaka var ”liten men säker”, berättar Ingegerd Stam som tidigare var chef på posten.

– På tal om träffen var vi 30 personer som träffades. Det var arbetskamrater från Lund, Lister Mjällby, Kristianstad, Lönsboda och Aspö som hade tagit sig hit. Vi fick låna Bodekulls trafikskolas lokaler, ägare Simon och Susanne Andersson. Susanne arbetade tidigare på posten, fortsätter Ingegerd.

Trubaduren Emil Ny underhöll under kvällen.

– Rockos Konditori i Karlshamn svarade för den utmärkta förtäringen som bestod av landgång och tårta. Emil Ny förgyllde vår tillvaro med sånger av bl a Evert Taube, Dan Andersson, Cornelius. Han ackompanjerade också våra visor till maten. En mycket duktig ung talang som välkomnades även till nästa träff. Ingela Karlsson och Birgit Ohlsson hade fotoalbum med sig, så vi kunde uppleva gamla minnen. Eva Ohlsson läste roliga postberättelser, som framkallade mycket skratt.

Det var en mycket lyckad kväll. Vi ser fram emot nästa gång till hösten, då också brevbärarna ska bjudas in, avslutar Ingegerd.

Text: Ingegerd Stam
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelNy tränare för Gualövs Damer
Nästa artikelSM-guld, SM-silver och SM-brons till BK Revansch