Näsum
Göran och Kerstin Persson tog över Västanå Kvarn 1990 och har drivit kvarnen i mer än 25 år. Det har varit en härlig tid med många trevliga kunder, men nu är det dags att lämna över driften och istället njuta av pensionen.

Under våren började Göran och Kerstin fundera över pensionen. Samtidigt fanns en önskan om att kvarnen skulle leva vidare och drivas vidare, så som den gör idag. Västanå Kvarn är trots allt en av de äldsta kvarnarna som fortfarande används, med ett säkert bevis på dess ålder när den började betala in skatt till den danska kronan redan år 1380.
– Jag vill gärna att kvarnen ska leva vidare med samma serviceanda som jag drivit den i 25 år, berättar Göran. Att Lasse vill ta över känns riktigt bra, och vi håller på med de sista papperna just nu.

Lars-Olof Larsson är lantbrukaren från Näsum som varit en trogen kund till Göran. Han har nyligen avvecklat sin verksamhet med mjölkkor och ser kvarnen som ett bra komplement till sitt lantbruk.
– Västanå Kvarn är större än man först tror, säger Lars-Olof. Många företag och privatpersoner kommer hit för att handla, och jag och min fru Ann-Sofie kommer driva kvarnen vidare i Göran och Kerstins anda.

Bland sortimentet hittar man foder till alla sorters lantbruksdjur, från gris och ko till höns och får. Givetvis finns även foder till hund, katt och häst.
Hos Västanå Kvarn kan man köpa utsäde och fröer, stängselutrustning till stängsel i alla möjliga utföranden, gödning och bekämpningsmedel till lantbruket. Här hittar man produkter från KLF, Lantmännens fulla sortiment och produkter från Gullviks.
– Det är många hästmänniskor som handlar foder av oss, avslöjar Göran. Vi kan erbjuda färskt, krossat spannmål till häst, och kan blanda efter kundens önskemål. Vi har riktigt bra priser på foder till olika husdjur.

Vad ska du göra nu när du går i pension?
– Jag är väldigt engagerad i den lokala idrottsföreningen, men jag kommer nog även skoga lite och göra lite snickerijobb, ler Göran.
– Om det skulle behövas kanske han är villig att ställa upp lite i kvarnen då och då, tillägger Lars-Olof med ett skratt.

Göran och Kerstin tackar alla sina kunder för de här fina åren, och Lars-Olof och Ann-Sofie hälsar gamla som nya kunder varmt välkomna till Västanå Kvarn!
INFO-Bladet önskar Göran och Kerstin en trevlig pension och önskar Lars-Olof och Ann-Sofie stort lycka till!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelOktobers sista Kura Skymning
Nästa artikelGrattis, Moa Lönnestig, Bromöllas Lucia!