”Så här såg jag ut 1970 när jag var med i en skäggtävling i tidningen FIB-Aktuellt. Det var diskuskastaren Ricky Brusch som ordnade så att jag kom med.”

Till minne av John Andersson i Valje, ägare till dansetablissemanget i Valje, utanför Sölvesborg. Text saxad ur InPåLivet-reportage i INFO-Bladet oktober 2007 av Tommy Bergholts.

”Han minns sextiotalets storheter och räknar upp dem en efter en. Det var Spotnicks, Jerry Williams och Little Gerhard för att nämna några. Det andas mycket nostalgi i danspalatsets väggar. Här har Robertino sjungit. Året var 1961. Här har Britta Borg uppträtt. Här har dansats till kända dansband, här har många funnit sin livspartner. Här har många unga pojkar våndats om de skulle bli uppbjudna till damernas dans eller ej. Skägget klipper han aldrig av Ett signum för John är hans långa skägg. Det började på en husvagnssemester 1967 i Nybrostrand. “Förbi husvagnen går en man med en mustasch stor som en vingmutter,” säger John. “En sådan mustasch skall jag skaffa mig,” utbrister John. Sagt och gjort. Han lät skägget växa och sedan den dagen har varken sax eller rakhyvel varit hans bästa vänner.

Ricky Brusch, den kände diskuskastaren, kände John väl och ordnade så att han 1970 deltog i en skäggtävling i tidningen FIB-Aktuellt. Tidningen liknade hans skägg med den österrikiske kejsaren Frans Josefs skägg. John gick till final, men lyckades inte vinna tävlingen, men nu visste alla vem John var. “Skägget hjälper mig när jag går tomte. Folk skänker mera pengar när det är en riktig tomte som kommer,” säger John och berättar om när han vid juletid för Lions räkning agerar tomte. Pengarna som kommer in går direkt till barncancerforskningen i Lund.”

En stor profil har lämnat oss.

Föregående artikel10.000 steg om dagen och det krävs service
Nästa artikelPenseldragen har utställning