Bromölla
I början av juni fick elever ur 7:an och 8:an från Dala-skolan Södra möjlighet att besöka Folkets Hus för att lyssna på en föreläsning om rasism och antirasism.

I samarbete med IFÖ Bromölla IF och Ivetofta Sparbank fick eleverna tillfälle att lyssna på Showan Shattak. Tillsammans med tre kompisar blev han överfallen i mars 2014 av en grupp nazister. Han blev kniv-skuren och fick skallbenet krossat mot gatan. Efter miss-handeln låg han i koma i en vecka, och även efter lång rehabilitering så är hans liv förändrat för alltid.
– Jag har en hjärnskada efter överfallet, berättar Showan samtidigt som han visar på ärret som syns genom hans mörka, kortklippta hår. Jag har något som kallas hjärntrötthet, som gör mig seg i huvudet.

Bild2_cmykHan har alltid varit intresserad av politik och engagerat sig i bland annat SSU. Han är också en engagerad MFF-supporter, som han själv uttrycker det: ”Jag suger på fotboll, det är roligare att skrika på läktaren.”

MFF har en av Skandinaviens största supporterföreningar. Deras mål är att skapa ett bra klimat där alla är välkomna och känner sig hemma.
– Jag är aktiv i Fotbollssupportrar mot Homofobi, berättar Showan. Ett initiativ som kämpar för alla människors lika värde, en bättre läktarkultur och en motvikt mot den negativa utveckling som märks i vårt samhälle, främst mot homosexuella och kvinnor.

”Kämpa Malmö” är demonstrationen som hölls en vecka efter överfallet där många människor slöt upp för att demonstrera mot det som hänt. Tåget bestod av fotbollssupportrar, feminister, antirasister, helt enkelt vanligt folk mot rasism.
– Jag vill få folk att prata om våldet, säger Showan. När man är progressiv möter man ofta på motstånd. Därför är det så viktigt att våga vara öppen och prata om orättvisor och händelser man utsätts för.
Efter Showans föreläsning fick eleverna chans att se en utställning om Katitzi, som kämpade för romernas rätt i samhället.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelByavandring i grevens landskap runt Årups slott
Nästa artikelHärlig utflykt och månadsmöte