Näsum
För 50 år sedan bildades PRO Näsum som idag är en livaktig förening med 165 medlemmar. Detta jubileum firade medlemmar och inbjudna gäster på Västanå skola lördagen den 19 mars.

Inledningsvis hälsade Gösta Karlsson, f.d. ordförande välkommen och utbringade en skål. Hans hälsningsanförande innehöll bitar av den 50-åriga historiken och påminde om kampen för att behålla Näsums äldreboende Öllerbacka, distriktsmottagningen och vår samlingslokal Västanå skola.

Därefter var det dags för nuvarande ordförande Inger Hammarqvist och Leif Strand att dela ut förbundets förtjänsttecken för förtjänstfullt arbete under många år till 15 medlemmar. Jan Engberg, Lars Karlsson och Arne Hallberg förärades varsin nål. Berit Sterner, Ebba Karlsson, Eva Olsson, Birgit Karlsson, Voukko Nilsson, Karin Eriksson, Pirkko Juntunen och Marianne Fernström förärades varsin brosch. Eva Arvidsson, Gunnel Pettersson och Laila Jansson var ej närvarande på grund av sjukdom, men erhåller sina broscher senare. Slutligen avtackades Asta Lindgren med diplom och brosch för sina uppdrag som sekreterare och tidningsskribent. Leif rosade också Asta med vackra ord, som hon tackade för.

Innan middagen bjöd dagens underhållare Gittan Bergholtz och Janne Brink på smäktande toner och skönsång. Humlegården i Näsum dukade fram en delikat laxmiddag samt kaffe med bakelse.Så var det dags för våra inbjudna gäster att överlämna gåvor. Först ut var Skånedistriktets representant Sven Englesson som önskade välgång framöver och överlämnade en penninggåva, tänkt som stipendium.

Bengt Nilsson, Bromölla PRO, talade om eventuella svårigheter i föreningslivet om kontanter försvinner och det blir bara kort som gäller, en fundering nog så viktig. Han överlämnade kontanter och blommor, så gjorde även Sven-Erik Olsson, Gualöv/Nymölla PRO. Näsums Hembygds- och Fornminnesförening representerades av Ulla Olsson, som överlämnade blomkorg. Jörgen Andersson, Näsums IF , uppvaktade med blommor och penninggåva. Näsums Byutveckling grattade med blommor och choklad. ABF och Ivetofta Sparbank uppvaktade med penninggåvor.

Dagen avslutades med dans och lotteri-dragning samt ett TACK till samtliga som bidragit till denna festlighet, som blir ett vackert minne.

Text: Asta Lindgren & Leif Strand
Bild: Göran Månsson

Föregående artikelFräscha pizzor hos Venetto på Industrigatan
Nästa artikelInger Johannisson vann en vacker vindsnurra