Bromölla
Anne Asterhäll har bjudit in oss till sin verksamhet på Oasenbadet i Bromölla, som hon bedriver och brinner för. Att hon älskar det hon gör syns lång väg då hela hon lyser när barnen och deras föräldrar en efter en hoppar ner i det 34,4*C varma vattnet i den lagom stora bassängen.
Lite överraskande tittar jag på medan Anne höjer upp bottnen i bassängen så den anpassas till det mindre folket på 3-4 år som är gruppen som står på tur för dagen. Direkt fångar Anne barnens uppmärksamhet genom att inleda med sång som barnen faller in i, omedvetna om att de samtidigt lär sig räkna. Momenten är varierande och man tränar allt ifrån att sitta på kanten och hoppa i vattnet till att göra vågor, bolllek och pussel på bassängkanten från vattnet.  Hela tiden finns föräldrarna med på tryggt avstånd. De är duktiga på att låta barnen agera och bara stötta och finnas till hands när det behövs. Kontakten mellan Anne och barnen är så äkta och härlig att se. Hela tiden väntar de på nya uppdrag att utföra. Det som slår mig är att de verkar så vattenvana och orädda trots sin ringa ålder. Tydligt är det att de fått bekanta sig med vatten på ett pedagogiskt och bra sätt ifrån början.

När Anne delat ut armpuffar till barnen hörs det ett burrande ljud i lokalen. Det är Anne som sänker bassängbottnen för att barnen nu ska träna på att simma utan stöd från marken. Barnen verkar inte bry sig ett dugg utan simmar glatt runt i bassängen i de härligt neonfärgade puffarna. Utan protester lägger de sig på rygg och sprattlar med benen så vattnet stänker. Föräldrarna får nöja sig med vatten i hela ansiktet medan barnen strålar av lycka när de växer med sin uppgift. Detta är något de verkligen tycker är kul. Det märks så tydligt att de är vattenvana, bekväma och trygga. Instruktörerna Anne och Matilda kastar ut bollar till deltagarna och uppmanar dem att ge sig ut på en simtur efter dem. Så goa, glada och nyfikna simmar de runt och trivs. Så här bra kan det bara bli om man lär sig något rätt från allra första början.
Anne är en sådan inspiratör och glädjespridare. Full av kunskap och kompetens berättar hon blygsamt om sitt liv. Allting började med att hon själv anmält sig och dottern till babysim. Det var inte direkt ett koncept som föll henne i smaken. Då föddes ideen att göra något som var bättre. 1997 gick hon en utbildning som babysiminstruktör, den allra första som genomfördes i Sverige.  Hon säger att allting handlar om att man ska bli vattenkär och bygga upp en grund för att kunna gå vidare. Det ska vara roligt att lära sig simma och det gör Anne på ett lekfullt sätt genom att skapa ett rum för nyfikenhet och äventyr. Hon bygger på så vis upp självkänsla och självförtroende steg för steg. Anne förespråkar och arbetar utifrån Halliwicksmetoden, som är utarbetad av en engelsman vid namn Jamed Mc Millan, som i korthet kan beskrivas som en systematisk vattenträning med hjälp av instruktör. Med denna metod kan alla lära sig simma, med eller utan funktionshinder.
Sedan 3 år tillbaks tog Anne över verksamheten på Oasenbadet, dessförinnan var hon verksamhetsansvarig på Holjebadet i Olofström. Då hon är en kvinna med många bollar i luften arbetar hon även som reseledare hos Ölvemarks och är ansvarig för TUI`s simskoleverksamhet runt om i världen på deras familjehotell. Hon reser världen runt och föreläser om vattnets fantastiska egenskaper för kropp och själ. Vad sägs om att hon som föreläsare besökt ett flertal länder såsom USA, Grekland, Island, Finland, Kanada, Nya Zeeland och världskonferensen på Hawaii! Hon berättar att även om hennes kunskap är stor är hon noga med att hålla sig uppdaterad genom att själv åka på konferenser då och då. Detta för att helt enkelt få en bekräftelse på att det hon utövar är rätt.
Det utbud som Anne tillsammans med ett flertal andra aktörer idag erbjuder på Oasenbadet är brett. Bara för att nämna några aktiviteter: Babysim, minisimskola och vattenträning. Bamses sommarsimskola drar igång efter midsommar för alla som är intresserade. Det är en intensiv undervisning som bygger på ett koncept framarbetat av ingen mindre än Anne själv, som finns på alla TUI Blue Family resorts. Så nu behöver man inte åka längre än till Bromölla för att kunna ta del av det. Perfekt en sommar som denna då ingen ska åka utomlands, inte sant?! Det arrangeras även kill-, och tjejkvällar, möhippor, föreläsningar och till och med möjlighet att hyra hela badet finns.


Evas Vattenkul, som är en av aktörerna på Oasenbadet,  startades upp under hösten 2000 och firar strax 20 års jubileum. Evas koncept är att ha roligt i vattnet samtidigt som kunderna lär sig simteknikens ädla konst och tränar kroppen/smärtlindring – Från 3 månaders ålder i babysim fortsätter kunderna sin träning med sina barn i Minisim och Simskola för att till slut efter sista finslipningen av tekniken klara sig utan hjälp i stora bassänger. De vuxna som tränar 1-2 ggr/vecka i vattengympan trivs bra i det varma vattnet, de använder olika redskap som stärker muskulatur och gör kroppen rörligare.
För tre år sedan minskade hon ner sin  verksamhet och lämnade över driften av badet till Anne på Aqua Works AB och hyr nu in sig  med sina  nu 14 simgrupper och 3 vattengympa grupper på 4 dagar/veckan.
Eva håller i instruktörsutbildningar/inspirationsdagar för babysim (SLS Svenska Livräddningssällskapet) och vattengympa på hemmaplan och runt om i södra Sverige. Anne och Eva hade en lyckad inspirationsdag i småbarnssim och fler inspirationsdagar kommer i framtiden!
Efter de 12 åren som driftansvarig på Oadenbadet med dygnetruntjour kände Eva att hon ville ha mer tid för sin hobby: odling – som vi kanske återkommer med i framtida Infoblad då det låter riktigt spännande då det är självförsörjning hon strävar efter.
Anne vill poängtera att de är noga med att endast sätta ihop mindre grupper med ca 3-4 deltagare. Hon själv befinner sig enbart uppe på bassängkanten. I omklädningsrummen har man tydliga regler vad som gäller i nuläget. Allt är mycket väl genomtänk och bra planerat. Hon hoppas snart kunna välkomna alla sina äldre besökare igen, då hon vet hur viktigt detta är för dem och deras välbefinnande. Men hon följer såklart folkhälsomyndighetens direktiv så länge det krävs. Vi önskar Anne lycka till med den fina verksamheten och är nog rätt så säkra på att många är de som stolta kommer lämna Oasenbadet som duktiga, orädda och glada simmare!
Text & foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelIfö Center Outdoor Gallery ljussatt
Nästa artikelMors Dag 31 maj