Bromölla
Det nya ungdomscentret Nätet i Bromölla invigs måndagen den 9:e november. Det riktar sig till de som antingen hoppat av eller som aldrig börjat gymnasiet och som inte har jobb.

Bromölla är en av fyra Skånska kommuner som tilldelats pengar för projektet att aktivera och stötta arbetslösa ungdomar, med fokus på vad individen behöver. Drivande krafter bakom Nätet är Carina Berg Johansson, kommunalt aktivitetsansvarig, och Susanne Bäckman, lärare på introduktionsprogrammet.
– Med det här projektet vill vi motverka utanförskapen hos unga, berättar Carina. Vi vill inge inspiration, och hjälpa så många som möjligt till studier eller arbete.

– Varje tjej och kille får en egen handlingsplan, och vi arbetar för att samla alla viktiga kontakter på samma ställe, från coacher och ungdomshandledare till arbetsförmedlare och lärare, fortsätter Susanne. Vid behov kan vi även ta in ytterligare kompetenser för att stötta ungdomar.

Nätet riktar sig främst till ungdomar mellan 16-20 år, men ungdomar till och med 24 år är välkomna. Det är frivilligt att komma till ungdomscentret, men Nätet kommer också arbeta aktivt för att engagera ungdomarna och för att motverka utanförskap. Nätet är ett EU-projekt, som finansieras av Europeiska Socialfonden och Bromölla Kommun.
– Det är inte bara ungdomar som kan vända sig till oss, säger Carina. Som förälder kan man också ta kontakt med oss och få hjälp och stöttning om hur man på bästa sätt kan hjälpa sina barn och peppa dem.

– Många av ungdomar i den här åldern har lågt självförtroende och kan känna en stor uppgivenhet, inskjuter Susanne. Att öppna det här centret är ett sätt för oss att möta ungdomarna, att vara en del i att stötta dem och visa alla möjligheter som ligger framför dem.

INFO-Bladet önskar Carina och Susanne lycka till med Nätet, och uppmanar alla som är intresserade att närvara vid invigningen klockan 14:00 den 9:e november!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelJobbmässa för hoppfulla ungdomar
Nästa artikelBjörn Dal levererade en intressant bokhistoria