Stämningsfullt i Näsums kyrka.

”- Mambo” utropade orkestern, som bjuder på Livets Music (Musica Vitae) med dirigenten Fredrik Burstedt! Från vilda härliga rytmer och danser gick de över till den finstämda ”Maria” ur ”West Side Story”.

Pernilla Eskilsdotter var konferencier och talade om vad Karneval står för och hur olika fastan och festen kan firas i t.ex Rio, Köln eller varför inte i Näsums kyrka.

Hon talade om ”flow” – färg och fest i samma andetag som hon nämnde Karnevalsyra – ”Ingenting är sig likt under karnevalsdagarna – allt kan hända”!

Från Leonard Bernsteins musicalvärld till Bach och Brasilianska folkmelodier på en och samma gång med verket Bachianas Brasilieras No.9 av Heitor Villa-Lobos, var härligt att höra.

Pernilla Eskilsdotter introducerade nästa programpunkt, ”Nattliga danser med Don Quijote” av Aulis Sallinen och med cellosolisten Amalie Stalheim. Det var både glöd, svängiga och humoristiska partier med starka och svaga nyanser. Amalie Stalheim tillsammans med Musica Vitae var som en enda kropp – musikerna andades tillsammans!

Ney Rosario är en tonsättare som är född i Brasilien, precis som Villa-Lobos. Ney Rosario är slagverkare, tonsättare och pedagog. Ney Rosario har skrivit en konsert för marimba och stråkorkester och vi fick höra den konserten med solisten Johan Bridger. Med hjälp av fyra klubbor dansandes på träklaviaturen fick vi höra 1000 nyanser med sköna svep och dramatik.

I ”Djurens karneval” fick vi höra Amalie Stalheim och Johan Bridger i ”Sköldpaddorna, Akvariet och Svanen” med konsertmästare Dorota Siuda, en skön upplevelse.

Anna-Lena Brundin, pianist och tonsättare har skrivit direkt för Musica Vitae, cello och marimba och hon säger att det aldrig är långt mellan sorg och glädje. Hennes verk heter Carneval Triste där hon utgått från instrumentens olika karaktär och försöker att få motsatser att mötas – mycket spännande att lyssna på.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelDivine – Opera på Lokstallarna
Nästa artikelTeatersmedjans ”En vampyrberättelse”