Erik Gustavsson for under många år runt med lockande varor till byarnas hushåll.

Min far hette Erik Gustavsson och föddes på godset Ålshult i Småland 1912.
När han var 6-7 år flyttade familjen till Ryd. Där gick han ut folkskolan och började jobba som slaktardräng och lärde så småningom också till charkuteri. När han var utlärd jobbade han i Älmhult innan han kom till Bromölla 1935.
En gammal kompis. Erik Larsson från Ryd, hade en butik i ett hus som kallades för National och låg där torget nu ligger. Far började jobba hos Larsson och 1939 började även min mor att arbeta där. Då hade Ivar Andersson övertagit butiken.
1940 köpte far en fastighet nere i Skogen. Där hade även tidigare varit ett litet hemcharkuteri och där fanns en liten affär i källaren. Det är samma fastighet som Bromölla Chark nu har sin verksamhet i.
Mor och far slutade således hos Ivar Andersson och flyttade till Skogen och startade eget. Vid denna tiden började far sälja kött i byarna kring Bromölla. Då for han runt med häst och vagn. En dag i veckan lånade han Sven Magnussons häst “Blesan” och en dag i veckan körde Bernt Lind åt honom.
De stod även på torget Bromölla och sålde och så småningom startade de en filial i Bromölla möbelaffärs källare på Köpmangatan. På den gatan köptes 1947 ett hus. Affären i Skogen såldes till Sture Nilsson, när man flyttade. Det som varit filial såldes omkring 1950.
Åter ett tag på 1950-60-talet körde han runt med varubilar med charkuterier och kött från Ivar Anderssons och senare Nilssons charkuterier I början på 1960-talet anställdes han av Hans Lundkvist på Hagahallen. Där jobbade han i charken och fortsatte även sedan bröderna Ernst och Hasse Andersson tagit över och var kvar där till sin pensionering.
I charkuteristens utbildning ingick på den tiden även slakten. Den kunskapen tog folk vara på och på sin fritid var han “byaslaktare” och hjälpte gärna folk med att slakta och stycka hushållgrisar på sin fritid.
Han var idrottsintresserad och hade spelat både fotboll och bandy i sin ung-dom. Dock kom hans sista 20 år att präglas mycket av sjukdom då han drabbades av Parkinssons sjukdom.
Ett par månader innan 75-årsdagen ändades hans liv.


Text: Willy Gustavsson, Ivetofta Hembygdsförening årsskrift 2004

Föregående artikelMörrums konståkning arrangerar tävlingar och isshow
Nästa artikelTill minne av Tim Earle