Urban Gunnarh, musikledare och chef för Bromölla Musikskola är årets julgransmätare.

Bromölla
För 20:e året mäts den kommunala julgranen på Ifötorget i Bromölla.

Sedan 1998 är det tradition av Lions Club i Bromölla att engagera en känd Bromöllabo att mäta julgranens höjd och sedan låta allmänheten gissa på dess höjd mot en mindre avgift.

Första julgransmätare var kyrkoherde Pia Viktors. Årets och vår 20:e enväldige mätare var musikledaren och chefen för Bromölla Musikskola Urban Gunnarh. En befattning, som Urban innehaft sedan han kom till musikskolan år 1985. Här undervisar Urban, tillsammans med ytterligare sex lärare ca 250 elever. I lionssammanhang är både han och musikskolan oss trogna sedan lång tid. I år är 19:e året i rad, som musikskolan och dess elever framträder vid vår julmarknad.

Urban har annars sitt ursprung i en by i skogarna kring Emils Lönneberga i Småland. Så granar och t o m clinometer (mätinstrument) är något Urban tampas med ibland på sin fritid i sina ursprungliga hemtrakter.

Vid Lions julmarknad på Ifötorget söndagen den 10 december avslöjas julgranens höjd genom Urban och den som gissat rätt höjd eller kommer närmast vinner ett presentkort (skänkt av Bromölla Buss). Lions julmarknad är en tradition sedan mitten av 1960-talet. Och i fjol var det 50:e gången för oss att kröna Lions och Bromölla lucia.

Höjdpunkten i år blir också att kröna Bromölla lucia. Kommunens kulturpris och kulturstipendium kommer också att delas ut vid julmarknaden. Dess för innan blir det dans kring granen och godispåsar till barnen. Och för dem finns också både fiskdamm och barn-karuseller. Dessutom olika lotterier och försäljning av hembakat, tipspromenad i centrum mm.

Nytt för i år är försäljning av norrländska kolbullar. Bromöllas egen ”sångfågel”, som dessutom var vår lucia år 2010, Sallie Jönsson kommer att framträda med julsånger. Vi kommer på nytt att visa vår jubileumsutställning från i fjol om vårt 50-åriga luciafirande kompletterad med många bilder från fjolårets luciafirande. Detta sker i samarbete med Bromölla Fotoklubb.

Som alltid på Julmarknaden är Tomten på plats och barnen kan lämna önskelistor till honom.

Text: Sten Eriksson
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelHär kan man prova på sånt som man inte gjort innan
Nästa artikelTräffa årets Lucia i Bromölla