Majblomman. Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Majblomman
11-åriga Mirandas design bakom jubileumsblomma
Nu är den här! 11-åriga Miranda från Luleå avtäcker på bilden den unika, nyckelpigeröda majblomma vars prickiga mönster hon skapat. Ceremonin ägde rum på Katarina Södra skola i Stockholm, där hundratals elever hurrade för Majblomman, som fyller 110 år.

11-åriga Miranda från Luleå avtäcker på bilden den unika, nyckelpigeröda majblomma vars prickiga mönster hon skapat.

En nyckelpigeröd blomma med svartprickiga kronblad och guldfärgad mittprick! Så ser majblomman ut när 11-åriga Miranda från Luleå får bestämma. Mirandas förslag kom in till Majblomman för två år sedan och passade perfekt 2017, när Sveriges äldsta barnhjälpsorganisation firar 110 år.
De första majblommorna såldes 1907 i Göteborg och var alltigenom mörkblå. Sedan dess
har blommorna inte enbart skiftat i färg utan även i form, material och design. Men aldrig
förr har majblomman varit prickig. Varje blomma är dessutom unik, då prickarna är placerade på olika ställen.

– Under flera år har vi fått in många spektakulära förslag från barn över hela landet och inför jubiléet kunde vi äntligen ge majblomman ett mönster. Ett konstnärligt designråd fick välja sin favoritblomma och det blev Mirandas fina, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

För 110 år sedan startade Beda Hallberg Majblomman och sedan dess har barnhjälpsorganisationen utvecklats till Sveriges största. Att köpa majblommor är att hjälpa barn som har det svårt. Glasögon, fritidsaktiviteter och vinterkläder är några exempel på vad pengarna går till. För Majblomman gör nytta i vardagen, precis som nyckelpigan:
– Ja, i år har Majblomman har en extra tydlig symbolik, tack vare sitt mönster. Nyckelpigan är ju ett litet nyttodjur på mikronivå och Majblomman är en nyttoblomma som gör skillnad i barns vardag, säger Lena Holm.

Den 6 april startar 2017 års insamling när 80.000 barn ger sig ut för att sälja majblommor över hela landet.
För första gången kommer man att kunna betala via SMS, i hela landet.

Fakta:
Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Insamlingen bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 650 lokalföreningar. Vår vision är att alla barn ska få vara med och dela
gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Föregående artikelKvinnors kamp uppmärksammades vid konstutställning
Nästa artikelTina Gårdner har koll på Stilen