Loreen - Foto: Charli Ljung

Rekordet är slaget och Loreen är första kvinnan till att vinna Eurovision två gånger!
Den 13 maj var det äntligen dags för Eurovision Song Contest där Sverige representerades av ingen mindre än Loreen. Loreen var med i melodifestivalen 2012 med låten “Euphoria” och tog sig till Eurovison och kammade hem hela tävlingen.
Även detta året har hon varit favorittippad och efter en rysare till avslut då det stod mellan Finland och Sverige, så tog Loreen hem vinsten i Eurovision Song Contest 2023! Hon är inte bara en fantastisk sångerska utan även en performer. Loreen bjuder på det oväntade och gör det ingen annan gör, därför sticker hon ut ur mängden och kör sitt eget race.
Genom sin vinst sätter hon återigen Sverige på kartan och 2024 är det dags för Eurovision i Sverige.
Eurovision startade redan 1956 och då var det endast sju deltagande länder. Successivt har tävlingen ökat i omfattning och totalt har 51 olika nationer någon gång varit med i tävlingen. Sverige var för första gången med i eurovision 1958. Störst ökning av antalet deltagande länder skedde i början och mitten av 1990 talet.
Med den senaste vinsten av Loreen så innebär det att Sverige går upp på delad första plats med Irland i flest antal vinster i eurovision. Sverige och Irland har hela 7 vinster var av de 67 tävlingar som har anordnats.

Text: Patricia Lundin

 

Föregående artikelÅrsmöte i NyföretagarCentrum Bromölla
Nästa artikelPRO Gualöv-Nymölla