Berättare fr.vänster Lenart Lang, Alf Lundqvist samt Knut Lang.

Gualöv
Vädret i sommar har inte varit så bra, men till årets byvandring i Gualöv var vädrets makter oss tillgodo med solsken och solskenhumör från 60-tal deltagande i vandringen runt utvalda platser i Gualöv.

Berättare var kända Gualövare, Alf Lundqvist, Knut Lang, Lennart Lang samt Lena-Lis Trulsvik Rosen som hade mycket att berätta, givetvis så blev dom uppstöttade av någon med anknytning till Gualöv, kunde fylla på med sin berättelse under promenadens gång.

Byavandringen startade i Gualöv kyrka som anlades på 1100-talet, värt att notera är att Gualöv kyrka saknar torn, till skillnad från de flesta andra skånska kyrkor. I stället har kyrkan en klockstapel som byggdes på 1700-talet. Nu står vi utanför Gualöv skola 1914. Lite berättelser om skolor och lärare under 1900-talet. Första skolan bort vid kyrkan byggdes 1860, andra skola 1875 och nuvarande skola 1914 med tillbyggnad troligen runt 1939. Gualövs första lärare hette Ola Jönsson.

Härifrån såg vi också affären Albrektsson, senare Björkmans som ligger på Byvägen. Raskt över till Alfred Persson charkuteri på Mejerigatan, där innehavaren av fastigheten idag berättade att affären troligen lades ned 1992 och än idag finns fyra intakta rökugnar kvar.

På vägen ner mot Mejerigatan kom det fram att här har funnits telefonväxel för Gualöv, samt en fabrik som gjorde trådrullar i trä. På plats utanför Mejeriet så fick ovannämnda berättare som är uppväxta och hade sitt boende här, berätta sina minnen. Bakom Mejeriet ned mot Ivösjön, vid sjökanten låg dansbanan Karlslund som Karl Ljunglöf var inblandad i som senare efter ett antal år flyttades och fick då heta Linnea Park och efter ett antal år till så flyttades verksamheten till Ferehusen och fick namnet Tallparken och nämnda hände under 20–30-talet säger de medverkande.

En kort historia om Vilhelm Daikon som var en Zigenarhövding som drev Tall parken i början på 30-talet. Inne i tältet så skulle det vara varmt, Vilhelm Daikon var en enbent herre med träben, han skulle får fart på elden men hittade ingen pinne, så han rörde om men satte fyr och halva träbenet brann upp, berättade Lennart Lang.

På plats på Jungfruvägen som var Gualövs Tv-centrum 1958 och cykelhandlare Karl Ljunglöfs hörna fanns här, och ett stenkast härifrån låg Brinks diverse handel, Inez Cafe, Åberg Hembageri och en fotbollsplan när matchen pågick kom cyklister cyklandes över planen som ingenting hade hänt. Kvällen avslutades med korvgrillning.

Ett stort tack till alla som har hjälp till och som blev en minnesvärd kväll. Ivetofta Hembygdsförening/ Peter Lennartsson 10 augusti 2017.

Text & Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelSommar i Bromölla
Nästa artikelSnart drar Vinslövsdagen igång!