Dags att stiga ombord på Klacken.

Vädret var på sitt bästa humör, då är det passande att kliva på turbåten Klacken för att ge sig ut i Ivösjöns fina blåa skärgård.
Dagens guidning stod erfarna Tommy Svensson för, som har arbetat på Iföverken sen 70-talet. Tommy bidrog till att berika våra kunskaper om Iföverken och Ivösjöns skärgård med hjälp av Klackens kapten Joakim som stod vid rodret.

Båtturen utgick från småbåtshamnen i Bromölla mot Ivösjöns näst största ö Enö och Ivö är ju den största som vi alla vet. Efter en timmes båttur så var det dags för intaga picknickkorgen på Klackabackens fina badplats. Man märker att Ivösjöns vatten används till mycket fritidsaktiviteter var man än kommer, då det kommer in ett gäng kanotister som utgick från populära Wetlandi som är ett kanotcenter i Ivösjön.

Båten ”Klacken” är byggd i slutet på 1800-talet av Ljunggrens Mekaniska i Kristianstad och beställd av Oscar den II men enligt overifierade uppgifter annullerades kontraktet av okänd
anledning. Klacken har varit i Ifö-verkens ägo sedan 1930. Den har i alla år varit något utav en maskot för bolaget och många har bidragit till dess bevarande. När båtturen bär hem mot småbåtshamnen, berättar kapten Joakim. att vid flertal tillfälle har vi sett en stor fiskgjuse bo på en stor sten utanför Ållarviken, som ligger på södra delen av Ivö. Från ca 250 meter lyckades jag ta en ganska hyfsad bild som blev en bra avslutning på Ivösjöns blåa skärgårdsresa.

Nog märker vi alla i båten att Ivösjön är Skånes största och vackraste sjö med omväxlande omgivningar och fantastiska vyer.

Arrangör för rundturen var Ivetofta Hembygdsförening med hjälp av guide Tommy Svensson.

Text & Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelVinslövsgolfare deltar i Skånska Rundtouren
Nästa artikelDen ståtliga Entréportalen till Sparbanksarenan har glänst färdigt