14:e green på Sölvesborgs GK.

Med Ivösjön som medelpunkt bjuder vi här på en ”rundtour” i golf till några intressanta närliggande golfbanor. Detta spel som genom flera århundranden skänkt så mycket nöje för miljoner människor. Golf är också en motionsform där spelet idag är klart visat att många värden som speglar hälsa förbättras med golf.

Sölvesborgs Gk vid Sölvesborgsviken har de senaste åren uppmärksammats med ett flertal utnämningar från golfetablissemanget. Banan är ganska platt och lätt att gå. Många tallar, småkluriga bunkrar tillsammans med smala fairways gör att den blir en strategisk och spännande utmaning. Det finns några ställen runt banan som är omtalade. På 14:e hålet, par 5, bjuds det på en tuff utmaning när vinden blåser för fullt från havet. Banans nya signaturhål, det korta 11:e, är efter ombyggnad nu en vacker prövning!

Karlshamns Gk som ligger i utkanten av Mörrum har två slingor, Gamla och Nya. På Gamla banan med över 50 år på nacken, känns atmosfären längs fairway rentav exklusiv. Banan är naturligt anlagd i närheten av Mörrumsån, som passeras vid hålen 15-18, där det bjuds på en hisnande avslutning från högt belägna tees. Nya banan, som tillkom 1998-2004, är ett bra komplement med annan profil där väl tilltagna ”inspelningsvänliga” greener väntar.

17:e green på Boa GK.

Boa Gk söder om Olofström är en inlandsbana i öppet landskap med fin utsikt och synliga skogspartier på avstånd. Banans layout präglas helt naturligt av den jordbruksmark som ligger som underlag för banan. De flesta hålen ligger öppet men känns ändå klart fristående från varandra. I stort sett är hålen belägna på någorlunda slät mark med undantag för hålen 6 och 13 som har ett par riktigt sugande stigningar. Paus blir det efter hål 11, ett kort-kort par 3 endast 97 meter, där en välförsedd kiosk väntar.

Östra Göinge GK ligger delvis i anslutning till Helge å. Banan växlar mellan skogs och ängskaraktär. Den är både höglänt och flack med många utmanande och intressanta hål. T.ex det första, ett par tre, med en inbjudande green belägen bakom en stor damm. De fyra efterföljande hålen blir en utmaning med bl.a. utslag i uppförsbacke på hål 2, ett par 4 dogleg. Hål 3 och 4, också de par 4-hål har sluttande fairways och listigt placerade greener.

Araslövs GK ligger ca en halv mil nordväst om Kristianstad och har med åren skaffat sig ett gott rykte som utflyktsmål. Idag har klubben två 18 hålsbanor, Norra och Södra, samt en fin korthålsbana. De senaste anlagda hålen är fördelade med nio hål på varje bana. Utmärkande för dessa är de stora greenerna. Norra banans lite extra utmaning är det 17:e hålet med en green belägen på en ö. Den Södra banan är kanske mest berömd för sin speciella avslutning med en green i anslutning till restaurangen, bevakad av en damm. Bägge banorna börjar i närheten av kiosken och passerar där också efter nio hål.

Det här var fem attraktiva golfbanor i närområdet. Naturligtvis finns det fler i regionen, alla med sin speciella stil och historia som Skepparslöv, Kristianstad och Degeberga/Wittskövle.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelÄlvarnas Maximus heter Mýrarkvísl
Nästa artikelDinosauriejakt i Havsdrakarnas Rike