Grabbarna redo för orientering, fr.v: Vidar Haraldsson, Melker Olsson, Johan Jönsson, Herbert Adamsson, Erik Jönsson, Svante Lorentzson och Leo Haraldsson.

Bromölla/Sölvesborg
Föreningen BroSö OK är verksamma i både Sölvesborg och Bromölla. I år har föreningen 80-årsjubileum och kommer i höst fira detta tillsammans med medlemmarna.

Föreningen är en orienteringsklubb, dom har träningar för ungdomar men alla är välkomna oavsett ålder. För några år sedan började BroSö OK samarbeta med Stigmännen Karlshamns OK, på det sättet har dom kunnat skapa fler träningsaktiviteter samt högre kompetens. En del medlemmar tränar flitigt och då i Stigmännens färger.

Orienteringstävlingar arrangeras varje år, detta året blir det en sprinttävling för ungdomar i Hällevik.

Föreningen har även sedan några år tillbaka tävlingssamarbetat med Ryssbergets IK. Förra året arrangerades Ryssberget Trail som går på Ryssberget, den 1:a september arrangeras detta loppet igen.

Man kan ta del av föreningens kartor på olika delar av Ryssberget, Valjeskogen, Barnakälla, Hällevik, och Strandängen i Bromölla. BroSö OK har även samverkan med skolorna och deras skolgårdskartor.

Tomas Nilsson som sitter i ungdoms- och träningskommittén i föreningen visar upp hur en karta kan se ut när man deltar i Skoj på Hoj.

I år arrangeras även ”Skoj på Hoj” för 15:e gången. Kartområdet varieras på tre olika områden av föreningen. Ett västligt som sträcker sig till Kjugekull, ett där både Sölvesborg och Bromölla finns med samt ett ostligt över Listerlandet. I år är det kartan med Sölvesborg och Bromölla som är aktuellt.

– Cykelorienteringen går till så att man cyklar till kontrollringens mitt och sedan försöker få syn på det som stämmer överens med någon av bilderna som också finns med i paketet man köper, berättar Annika Frantz från BroSö OK.

Kartpaketeten finns att köpa på medborgarkontoret i Sölvesborg samt på Kulturpunkten i Bromölla. Kostnad 70 kronor.

– Alla som kan cykla kan delta, barnfamiljer, arbetskamrater, kompisgäng med flera.

Man kan ta alla kontroller på en dag, men det går lika bra att dela upp dem på flera gånger under sommaren. Tag fikakorgen med och njut av naturen. Förhoppningsvis hittar man nya fina cykelvägar och platser i omgivningarna, säger Annika.

– På många av vägarna går det vanlig trafik. Så man bör vara försiktig och iaktta vanliga trafikregler, vi rekommenderar cykelhjälm, nämner Annika.

Samling innan det är dags för Skoj på Hoj.

När alla kontroller är identifierade kan man lämna in svarstalongen och delta i utlottning av priser. Man har hela sommaren fram till den 30 september på sig.

Annika berättar om föreningens närmaste aktivitet dom ska delta i. – Barnfestivalen som går av stapeln i Hällevik den 18 och 19 maj, här ska vi ha en labyrintorientering med elektronisk tidtagning.

– Sedan väntar en sommar med många orienteringsäventyr. Bland annat har vi deltagare på O-ringen i Örnsköldsvik och ungdomar som deltar i Blekinge IF:s läger i Hällevik, avslutar Annika.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelMörrums skola besöker Stålagården
Nästa artikelBarn hjälper barn