Andreas Nilsson och Rasmus Andersson är två Reliningstekniker med gedigen bakgrund tillsammans med Patrik Lundin driver de Reliningsföretaget A Relining AB

Skåne/Blekinge

Att köpa och äga hus eller lägenhet är i dag möjligt för de allra flesta och det finns cirka 5 miljoner hus och lägenheter i Sverige.

Avloppet bitvis helt av under husets platta. Villan byggd 1963

Många är det som gör sitt livs största affär i och med att man köper sitt hem. Ofta går man på hur huset ser ut och stommen är si eller så och självklart läget som alla prioriterar. Gärna så tar vi en besiktningsman som ska kolla huset så vi kan uppfylla vår undersökningsplikt. De hittar lite småsaker som det kan vara i hus som har några år på nacken.När man köper bör man undersöka fastighetens avlopp för att slippa obehagliga överraskningar. Företaget A Relining AB som startade upp mitt i värsta pandemin under andra halvåret 2021 kan hjälpa dig som ska köpa eller har köpt och får problem med avloppet. Bakom företaget står Rasmus Andersson, Andreas Nilsson och Patrik Lundin. – Vi har fått en mycket god start och redan har vi börjat räkna på bostadsrättsfören-ingar med upp emot 30, 50 lägenheter. Vi håller service åt många VVS företag som stöter på problem med avlopp. Det fanns inte ens en tanke på att vi skulle få en så flygande start, berättar Andreas.

När kunden bad oss kontrollera köksledning-en fann vi den full av härsknat fett. Spolning och inspektion gjorde susen. Villan från 1968.

– Nej vi ville smyga igång verksamheten och man kan verkligen säga att det blev tvärtom. En kort ledighet i julhelgen var det som man hann med. Vi har arbete både i Skåne och Blekinge men även i Danmark. Man kan säga att vi står inför ett helt lands renovering av avloppsledningar. I Skåne och Blekinge finns så många villor som skulle behöva en grundlig översyn och vi bygger upp organisationen för att möta den efterfrågan som finns.Under februari kommer vi att anställa en till och i mars utökar vi personalstyrkan ytterligare. Hur fungerar detta med relining? Rasmus förklarar att om kunden finner en skum lukt i hu-set eller fukt i golv eller väggar. Då kontaktar de oss, vi gör en inspektion och filmar avlopp och stammar. Oftast finner vi delar av avlopp som måste åtgärdas, det kan vara sprickor eller hål i rören. I vissa fall kan rören vara helt borta.

Sprayning / relining i järnrör och ett bra resul-tat på nedersta bilden.

När det är hål på avloppsrör rinner avloppsvattnet ut under huset och kan orsaka skador för stora pengar.Man kan välja att såga upp plattan och byta ut samtliga rör eller att relina rören. Att utföra relining går mycket snabbare än det första alternativet. Genom att rensa rören och spraya tre millimeter med ett specialmaterial som fäster mot röret så kan man få ett helt nytt 3mm tjockt rör i det gamla sletna röret. Metoden är en av de som går absolut snabbast och man kan välja att spraya kortare eller längre sträcka av avloppet. Oftast kan man bo kvar och använda avloppen om man väljer att låta oss spraya, vi kan relina ett helt hus på två till tre dagar i normalfallet. Väljer man att byta ut rör kan det pågå i flera veckor innan man bytt och åtgärdat.

Sprayning / relining i järnrör och ett bra resul-tat på nedersta bilden.

– Nu står killarna inför utbildning av nyanställda för att kunna upprätthålla service åt alla som önskar. Det blir en utökning med ett extra spray-team först och sedan följer troligen ett till i höst. Det är ganska stora investeringar i maskiner och bilar som också ska till, berättar Patrik. De berättar att man kunnat hjälpa många villaägare som stått med stopp i avlopp som orsakats av hål eller skadade rör. Först när man inte kan spola ner mer pga stopp märker man vilka problem man dras med. Tipset är att föregå situationen att behöva ringa spolbil på jour som ofta kostar mycket, med att boka en inspektion för att kunna veta vad som måste åtgärdas och planera jobbet.Inspektion av avloppNär man inspekterar avlopp i hus eller lägenheter så kan man planera byte eller relining och få ett mycket bättre pris. Att slippa läckage som förstör golv och tak eller bidrar till ofräsch luft är en positiv bieffekt med att relina avloppen. – I de flesta fallen då vi inspekterat avlopp så har kunderna knappt trott sina ögon och ofta utbrister man att det trodde vi inte, säger Andreas. När köksavloppen är fulla av fett och man inte spolat rent blir det stopp. Förhoppningsvis inte under julhelgen eller på festen när man som mest behöver sitt avlopp. Som sagt vårt företags arbeten syns inte men gör vi inte de arbeten så är det helt säkert att det kommer att märkas. Som en ny gren har A Relining AB nu även börjat med att relina ventilationsrör.

Vi på INFO-Bladet önskar Rasmus, Andreas och Patrik lycka till.

Text: Patricia Lundin

Föregående artikelBarnloppis kommer till Folkets hus i Bromölla
Nästa artikelVart tog tryggheten vägen.