Från vänster ser du Christer Adelsbo, Thomas Ringberg, Roland Persson, Dag Zepanski, Tage Leo, Mikael Eek och Ewe Persson

Bromölla

En dag i oktober besökte jag IFÖ Bromölla IFs klubbstuga för att träffa innertrion som är mycket djupt engagerade i gamla pappersarkiv. Mötet äger rum efter att Tage Leo påtalat för mig om vikten av att belysa detta arbete som startade med ett antal lådor som stod hemma hos Tage.

I föreningen har man aktiviteter för både vuxna och barn.

Det var efter en brand då IFÖ Bromölla IFs klubbstuga brann ner som man blev av med en hel del ma-terial. Tills för något år sedan. – Lådorna stod hemma hos mig fulla av material som jag samlat på mig genom åren och då ville jag att man skulle få dessa till klubben, berättar Tage. Det blev en del ringande till föreningen innan bollen hamnade på Thomas Ringberg att ta kontakt med Tage Leo och kolla vad han hade i gömmorna. – Vi fick en smärre chock då den ena efter andra lådan samlades in hemma hos Tage och det var så mycket av det material som saknades i föreningens arkiv, säger Thomas. Innertrion är bestående av Thomas, Ewe och Tage. De träffas en dag i veckan och går igenom samtliga lådor med material. Sätter det i pärmar i en kronologisk ordning. Det blir en pärm för varje år och man har fyllt på en hel del men samtidigt saknas det ytterligare mer. De veckovisa träffarna i gruppen har blivit en social tillvaro och ofta är det besök av intresserade som tidigare varit aktiva i föreningen. Till dagens arbete dök Dag Szepanski upp. Uppväxt i Bromölla och inledde fotbollskarriären i IFÖ Bromölla IF. 1967 blev han allsvensk skyttekung med 22 mål och spelade då för Malmö FF. Dag spelade även i AIK fram till 1973 och hann även med en landslagsmatch 1972 då han gjorde mål mot Malta på straff. Även Mikael Ek som varit en framstående spelare för klubben och är i dag en hårt arbetande materialare som reser med laget och är på samtliga träningar och stöttar klubben fullt ut. En trevlig stund med go fika och ett steg närmre målet. Arkivet är för Tage ingen nyhet utan han arbetade aktivt med arkivet i föreningen redan på 50-70-talet. Nu har han då startat upp det igen och tillsammans med medhjälparna Tomas och Ewe ska de försöka att ha klart allt innevarande material i de 100 pärmarna tills 2027. Det året firar IFÖ Bromölla IF sin 100 årsdag. Det innebär att det ska då finnas en pärm för varje år och att intresserade ska beredas möjlighet att besöka och få gotta sig i arkivet. Härligt att träffa dessa engagerade människor som gör det föreningslivet ska nämligen dokumenterar historia för att efterlevande ska kunna njuta av berättelser från svunna tider. Heder åt er som lägger ner er tid i alla föreningar runt om i vår bygd.

Historieglimtar om IFÖ Bromölla IF

Idrottsföreningen Bromölla IF startade den 13/6 1927 vid ett sammanträde i Strandstugan. Som mötets ledare fungerade en representant från Kristian-stads AIF, herr Erik Nilsson. I styrelsen invaldes Fritz Fischer ordf., C.G. Månsson sekr., Anton Andersson kassör, samt Nils Rosvall, Olof Johansson, samt Tage Olsson, styrelsesuppleanter blev Robert Berner och Harry Persson. Medlemsantalet vid tillfället var 15, men innan året slut 68 stycken. Medlemsavgiften fastställdes till 8:-. Genom åren har många duktiga spelare och aktiva utmärkts sig. Eller vad sägs om Inge Danielsson som spelade bland annat i Ifö/Bromölla IF och Helsingborgs IF, samt var proffs i AFC Ajax under några säsonger. Han spelade också 17 A-landskamper för Sverige. 1942 tog man steget upp till Sveriges näst högsta serie, division 2, där man blev kvar ett par år innan laget åter befann sig i division 3. 1967 ändrade Bromölla IF sitt namn till Ifö Bromölla IF, efter Iföverken som var den störste arbetsgivaren på orten.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelSå gör du för att välja ett online casino som passar din spelstil
Nästa artikelTacos-kvällar på Böckmans.