Kvarnen
Lars-Olof tillsammans med sin fru Ann-Sofie och hjälpredan Woody. Foto: Daniel Sverkersson

Näsum
I utkanten av Näsum hittar vi en gammal kvarn med historiska anor, så långt som tillbaka på 1300-talet. Det är en av de äldsta kvarnarna som fortfarande används. Detta sedan kvarnens dåvarande ägare började betala in skatt till den danska kronan redan år 1380.

Vid kvarnen träffar vi Lars-Olof som jobbar för full rulle, fredagarna brukar det vara mycket att göra då många hämtar foder inför helgen.
Det har nu gått ungefär ett år sedan Lars-Olof Larsson tog över kvarnen tillsammans med sin fru Ann-Sofie, då förra ägaren Göran Persson skulle gå i pension och ville att verksamheten skulle leva vidare. Vid det skedet jobbade Lars-Olof som mjölkbonde och det va ständigt mycket att göra sju dagar i veckan. Men lönsamheten var dålig och han kände att han ville prova något annat. Lars-Olof var även en trogen kund till Göran och nu fick han möjligheten att ta över, och det tog inte lång tid innan ha hade bestämt sig.

Utanför
Vacker miljö runt kvarnen. Foto: Daniel Sverkersson

Lars-Olof har sitt lantbruk kvar, men arbetar med verksamheten på kvarnen tillsammans

med Ann-Sofie som jobbar som specialpedagog.
I företaget sköter hon allt pappersarbete som fakturering och bokföring, det händer även att hon hoppar in och hjälper till med kvarnen då Lars-Olof behöver ledigt.

På kvarnen kan man köpa utsäde, fröer, gödning, foder till häst, hund, katt, nöt, får och höns. Även specialfoder som till exempelvis häst kan beställas hem.

-Jag odlar allt i Näsum men spannmålet lagras i Kristianstad, så man kan ändå säga att det är närodlat, säger Lars-Olof och fortsätter: Vi kör kvarnen med vattenkraft och havrekrossen vi säljer är färsk, vilket är unikt här i trakten.

Har ni utvecklat sortimentet något?

-Det mesta är som det var förut då verksamheten är så pass väletablerad, men vi har börjat ta in mer produkter för hästar eftersom vi vet att det är efterfrågat. Vi säljer även grillkol på sommaren och även märkt att fågelfrö är lika efterfrågat året om, säger
Lars-Olof.
Ann-Sofie berättar att tidigare sålde Göran granar där försäljningen gick till Näsums IF, detta är något dom också ska börja göra, så detta sker från och med 9e december.

Ann-Sofie har även startat en Facebooksida för kvarnen som ett bra komplement till deras marknadsföring.

-Sammanfattningsvis kan jag säga att det har varit ett skoj år och även om det ibland dyker upp frågor så finns Göran alltid till hands om vi undrar något.

Vi på INFO-Bladet önskar Lars-Olof och Ann-Sofie ett fortsatt lycka till.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelVäldens största legobåt, i Karlshamn!
Nästa artikelNäringslivskväll i Bromölla gav en och annan STRIKE!