Laula Aura Lovetann och Rut Svensson

Bromölla
För cirka ett år sedan kom en nyinflyttad konstnär till Centrumkyrkan. Hon flyttade hit från Frankrike.
Vi träffades några gånger och hon erbjöd oss att välja ut en tavla som hon ville skänka. I hennes lägenhet fanns en stor mängd tavlor stora som små. Vi bestämde oss för att välja den där Jesus träffar Sackeus i trädet. Den hänger nu bredvid altaret i Centrumkyrkan.
Konstnären Laula Aura Lovetann är född i Finland men bodde och arbetade sedan i flera år i Sverige och gick på konstskola i Stockholm. Hon har besökt många länder utöver vår värld. I stället för att fotografera har hon målat tavlor. De skildrar landets unika natur, djur och även dess kultur.
Vid besök i Kina arbetade hon som utländsk konst och kulturexpert. Det otroliga hände att hon tilldelades en stor hedersutmärkelse. I Juli 1998 gav guvernören i Yunnan-provinsen i Kina henne ett heders certifikat ”Honorary Certificate” innan hon reste tillbaka till Europa, efter avslutad arbetsperiod.
Hon har även arbetat länge i Indien. Där fick hon vara med om en historisk händelse. Hon köpte och klädde skolflickor i shorts och skjortor, likadant som hon gjorde med pojkarna, trots att lagen sa att flickorna måste ha västklänningar.
De hotade henne med fängelse men ändrade sig. (se foto)
Tv har visat hennes tavlor både i Indien och också Kina.
Vi kunde se tavlor i hennes hem från många andra länder som Norge, Schweiz, Marocko, Sri Lanka, Vietnam m.fl.
Hennes tavlor finns på många ställen i dessa länder både i offentliga lokaler och i kyrkor. Flera kungligheter har hennes målningar i offentliga lokaler t.ex i Sydafrika.
1993 råkade hon ut för en olycka och tappade rörligheten i höger hand. Hon tvingades lära sig att måla med vänster hand.
Idag om du ser Laula Aura Lovetann måla kan du hitta henne med en pensel i vänster hand och en annan i höger hand. Om tavlan är för stor vänder hon upp och ner på tavlan och avslutar den i en passande position efter hennes förmåga.
Hon har lyckats måla tillräckligt många bilder med vänster hand för att ha två stora utställningar: en i Sverige och en på Cypern. Med vänster hand har hon också gjort flera målningar i Israel och Egypten.
I hennes tavlor märkte vi specialeffekter som var ovanliga. Det ser ut som personers ögon tittar åt olika håll beroende var man står. En stig med många svängar kan bli mer eller mindre slingrande beroende på var i rummet du befinner dig. Båtar kan ändra riktning o.s.v.
Aura målar i alla sorters tekniker och även kunnig i många andra olika hantverk även mode och design.
Hon ger privatlektioner i akvarell och oljemålning. Med sitt måleri gillar hon att visa vår världs prakt och harmoni och få människor att fly och drömma för några ögonblick. Hon lovar att även om du bara kan rita en streckgubbe så kan hon lära dig måla!
I sommar erbjuder hon en akvarellkurs i Bromölla se annons bredvid!
Foto: Privat

Föregående artikelKring Järnvägen i Näsum
Nästa artikelBK Revansch boxare glänste i Göteborgsgala