Marcus Bernhardsson
Marcus Bernhardsson berättar om den spännande Listersläkten. Foto: Peter Lennartsson

Bromölla
Kulturpriset 2015 gick till Marcus Bernhardsson och Nogersunds hembygdsförening.

Söndagen den 11 september gästade Marcus Bernhardsson Ivetofta Hembygdsförening i Tiansgården.
Inför ett 60-tal förväntansfulla besökare levererade Marcus ett uppskattat föredrag om den stora Listersläkten på Listerlandet.
Inledningsvis började historikern Marcus med att presenterar sig som en blandras, min Pappa kommer från Bromölla och Mamma kommer från Lister, så jag är hälften Skåning och hälften Bleking.
-Listersläkten är en av de största släkterna i Skandinavien med rötter i Dansk medeltid.
År 1658 blev Lister svenskt genom freden i Roskilde, berättar Marcus.
Listersläktens förening bildades 1955 på Ekengård i Ysane. Marcus berättade lite kort om grenarna i Listersläkten. I föreningen tog man fram åtta stycken släkttavlor om storbönder från Lister, han nämner fyra släkter som Bensasläkten, Hovgårdssläkten, Knuda-Pellasläkten samt Månsasläkten.

60 intresserade Listersläkt lyssnare.
60 intresserade Listersläkt lyssnare.

Lite om Mjällby kyrka som byggdes under Gustaf III:s krig med Ryssland 1788-90. Iniativtagare och byggherre till denna kyrka var Knut Persson (1748-1831), kallad ”Mjällby kung”. Han var också riksdagsman för bondeståndet och gift med fiskardottern Hanna Larsdotter, Nogesund.
Men det ska tilläggas att Knut Persson var en mycket omtyckt man i början av sin karriär, som ändrades till en mycket obekväm och illa omtyckt man.
Mer om släkterna kan man läsa om i boken Listersläkten som kan beställas genom hemsidan. https://listerslakten.wordpress.com/

Text & Bild: Peter Lennartsson

Föregående artikelPresidentbyte i Rotary
Nästa artikelLions Club Bromölla får ny president