Andreas och Rasmus

Blekinge- Skåne
Ett tillfälle då man kan ångra att man lät bli och ringa efter hjälp när avloppet i huset kluckat och runnit undan lite dåligt, eller att man inte undersökte avloppet när man köpte villan.

Även nya plaströr kan spricka

I Sverige har många vattenbolag varnat för ökade kostnader för att byta ut vatten och avloppsledningar. Samtidigt vet man att de villorna som byggdes från 30-80-talet även har ett stort eftersatt behov av att kontrolleras och åtgärdas.
Det som kännetecknar en villa med avloppsproblem syns inte på utsidan, hela och rena fasader som gör att man faller för boendet som byggts 1930 och renoverats 2018. Man har bytt fönster, fasad, renoverat väggar och golv. Det är saker som syns och är kostsamma. Det köper man som spekulant.
Det är dock ingen härlig överraskning när man några månader eller år efter står där på julafton med gäster i antågande och avloppet stänger ner. ”- Jo visst har det kluckat och bubblat men…”
Att köpa villa eller lägenhet är ett ansvarfullt uppdrag. Man har undersökningsplikt och regler för dolda fel mm. Man anlitar kanske en firma att inspektera och lutar sig tillbaka. Då har man faktiskt inte gjort allt man kan.
Det gäller att även undersöka avlopp, om huset är byggt 1930 är det garanterat något som måste ordnas med avloppet men även i de nyare villorna som byggdes 60-90 kan avloppet ha större eller mindre problem.
Det hjälper bara temporärt om man spolar rent och det kan även förvärra skada med högtryckspolning.

Relining i samband med
renoveringa av badrum

Som ett led i detta med föråldrade ledningar som kan orsaka skador så att hela huset kan bli obeboeligt finns det nu en stor möjlighet att boka in en kontroll av dina avlopp.
Med kameror i dina avlopp så upptäcker man ganska snabbt vad som skulle behöva åtgärdas och inga överraskningar på julafton.
Ett företag som erbjuder en fantastisk tjänst är A Relining AB från Bromölla. Att boka en inspektion av avloppets mående kan ge dig en samlad bild av hur det ser ut med framtiden.
Rasmus Andersson och Andreas Nilsson från A Relining berättar att man har många inspektionskunder som blivit överlyckliga av att man funnit problem som gått att åtgärda i rättan tid. Då kostar det lite mindre än om man behöver totalrenovera.
Som exempel hade vi en kund som köpte föräldrahemmet och totalrenoverade villans innandöme för en halv miljon. De bad oss att slänga ett öga på avloppet. Efter en veckas arbete hade vi totalrenoverat avloppet som var helt förintat under huset med betongrör som vittrat sönder. Hade man inspekterat det huset långt tidigare skulle man kunnat komma undan med endast en del av arbetet och kostnaden.
Ändå är det viktigaste att man kan fixa till det och att man kan bo kvar i huset. Ofta får vi höra att kunden uttrycker sig ”varför kontrollerade jag inte det innan jag köpte huset”, Ja det kan man fråga sig. Tänk att kunna pressa ner priset om det visat sig att man måste renovera avloppet.
När kontrollerade du senast ditt avlopp. Kontakta A Relining AB för mer information.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelNjut av vardagen och uppskatta den lediga tiden
Nästa artikelFöreläsning av historieprofessor Dick Harrison på kulturarvslördagendagen