Fr.v. Kjell Wallnäs, Bengt Svensson, Ulf Darinder, Uno Hellgren, Pete Rogers och Lars-Olof Sturesson.

Sölvesborg
Mars månads JAZZFREDAG gästades av Uno Hellgren med sex spelglada musikanter. Det bjöds på tilltalande och lättlyssnad jazz med smak av New Orleans.
Mars månads JAZZFREDAG, en ny satsning sedan i höstas, och som redan har fått sin form; lokala musiker, prisvärd mat/dryck och fullsatt lokal. Denna gång, Uno Hellgren, som för dagen sammanfört jazzglada musiker vilka stortrivdes tillsammans. Bubblande dryck med räk-inspirerad våffla blev ytterligare en krydda på dagen.

Fr.v. Uno Hellgren och Lars-Olof Sturesson.

Jazzfredagens musiker med Uno Hellgren, trumpet och sång i spetsen var; Lars-Olof Sturesson sopransax, Magnus Milton banjo/dragspel, Pete Rogers piano, Kjell Wallnäs tuba/sång och Bengt Svensson trummor. Gästartist var Malmöbaserade jazzlegenden Ulf Darinder ”dragbasun” och sång. Ulf som rivstartade sin musikaliska bana på Malmgården i Malmö. Han ”knep” där en pallplats i en tävling arrangerad av Skånska Dagbladet i samarbete med Östen Warnebring.
Fullsatt, ett femtiotal personer i publiken och det syntes och hördes att låtarna föll dem i smaken. Gladjazz i låtar som Bourbon Street Parade, All of Me, Indiana, Jada m.fl. kom till sin rätt med härligt gung och bra traditionella soloprestationer med bl.a. sång. Igenkännande låtar med utrymme för allsång var `Gamla Spinnrocken`, `Jag har bott vid en landsväg` och `Pärleporten’, där publiken sjöng eller mimade texten med ett leende på läpparna.
Eftermiddagens lite udda och välgörande händelse var en ”intensivkurs” i att klappa takten på rätt sätt. Utöver det traditionella handklappet gällde, sänkt lätt mellanslag i ”sittande skinkhöjd”. Ingen diplomutdelning men alla blev klart godkända av instruktören Ulf Darinder. Bandet spelade också önskelåten `Hälsa Mikael från mig` och avslutade spelningen med `When the Saints Go Marching In’. Av bifallet att döma verkade auditoriet mycket nöjda med eftermiddagen. Nästa Jazzfredag går av stapeln 22 april med Uno Hellgren som värd och Nils Wallnäs, trombon, som gästartist.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelPappas eld.
Nästa artikelEn gul och blå vinst i Eurovision Song Contest 2022