Nöjda deltagare vid Jämshögs Hembygdsmuseum.

Sölvesborg/Jämshög
Jämshög var besöksorten vid Kulturföreningen Borres Vänners septemberträff. I härligt septemberväder samlades ett tjugotal medlemmar vid tingshuset för färd i egna bilar.

Något spännande berättas…

Medlemsträffar i utflyktsform på höstkanten har blivit ett sedvanligt inslag bland föreningens aktiviteter. Närliggande och lättåtkomliga besöksmål genom åren har varit Sölvesborgs brandstation, Nicolai kyrka, Norje tingshus. Kulla by och Listerlandet. I år gick utflykten till Jämshög, där folkhögskolan och hembygdsföreningens museum var besöksmålen. Vid folkhögskolan guidade Solveig Wollin, lärare och präst, som berättade livfullt och initierat om skolans historia och dagens aktuella verksamhet. Framträdande yrkesutbildningar är fritidsledare och socialpedagoger. Ett rikt utbud av kurser med särskild inriktning som bokcirklar, skrivarkurser, reseanknytning m.m. står också till buds. På Jämshögs Folkhögskola finns också Nikodemuskapellet. Populärt för dop och känt för att altartavlorna alterneras under året. Besöket avslutades med ”gofika” och hembakade kärleksmuffins och gitterbuggar vilket var mycket uppskattat.
Därefter besök på Jämshögs Hembygdsmuseum som är uppdelat i skol- och författarmuseum. Där fick deltagarna lyssna till hembygdsföreningens guide, Kenneth Göransson, som entusiastiskt berättade om hembygdsföreningen och författarna Harry Martinsson och Sven Edvin Salje. Deltagarna fick lära känna författarna närmare, deras verksamma liv och inte minst deras lokala betydelse. Ett historiskt inrett klassrum väckte intresse så också en del av inredningen i en dåtida lanthandel. Närmaste aktivitet för Kulturförföreningen Borres Vänner är Öppet hus på Borre Museum i samarbete med Folkuniversitetet 3–4 november kl. 11-15, tema; ´Polisteckningar´.
Text: Ingvar Jagestad
Foto: Gay Thelander

Föregående artikelPRO Gualöv – Nymölla
Nästa artikelDamernas golftävling 29 augusti