Inlånade träfigurer

Fredag och lördag under Kulturkaset var det Öppet Hus hos Borre Museum i Sölvesborgs tingshus. Utöver den ordinarie utställningen visades i foajén under temat; ´lnlånade alster av Borre´ , bestående av såväl teckningar som träfigurer. 

Födelsedagar och bröllop 

Borre museum gästades under Kulturkalaset av ett flertal besökare. Att ”Borres” namn är välkänt i Sölvesborg med omnejd bekräftades av att ett en del   besökare  hade personliga minnen av ”Borre”.  Det framkom genom besökarna att teckningar från födelsedagar och bröllop under åren samlats i många Sölvesborgshem. Träfigurer, såväl enstaka som mindre samlingar, är inte alls ovanligt. Totalt fanns   tjugo inlånade tavlor/teckningar och sexton träfigurer. 1966 fick  ”Borre” Sölvesborgs stads kulturpris. ”Borre” har även ställt ut på Nationalmuseum i utställningen ”Serier för alla”. Där var han representerad med sin serie ”Pigge Linus” i sällskap med bl.a. välkända Kronblom- och Åsa-Nisse-serierna.

Mer på gång 

 Vilket fint gensvar, det kom ett femtiotal besökare till detta ”Inlånade Öppna Hus”. Utöver detta anslöt fem av besökarna som medlemmar. Vi är oerhört tacksamma för dessa lånade alster som nu blev tillgängliga för en större publik, säger Kulturföreningen Borres Vänners ordförande Ulla Boberg. Nästkommande begivenhet för föreningen  blir den 22 november. Föreningen gästas då av lokala trubadurduon Göthes som bl.a. har sånger om Borre på repertoaren.

 

Text: Ingvar Jagestad

Foto: Gay Thelander

Föregående artikelDet börjar närma sig jul
Nästa artikelClara Andersson – mästare på Irland