Tommy Lilja är precis hemkommen från Afrika där han talade till fler än 30 tusen konferensbesökare.

”Om livet får hända, då vet vi faktiskt aldrig vart livet tar oss.”.

”Mannen framför mig var helt naken, det var alla de andra människorna också. Utan att blygas stod han vid ingången till boskapshagen och hans pappa strök getmjölk på hans kropp och fötter. Mannen var äldsta sonen och senare på dagen skulle han ingå äktenskap med den kvinna hans far köpt till honom för ett antal getter och kor. Det som skedde nu ingick i själva vigselriten. Senare på eftermiddagen skulle den blivande hustrun genomgå en plågsam ceremoni, då hennes blivande man gav henne ett par, tre rapp med en slana på ryggen som skar djupt och lämnade skarpa ärrbildningar. Det var omskakande att se, på gränsen till surrealistiskt.

Ett av jordens sista urfolk, att hjälpa och samtidigt bevara kulturen är en utmaning.

Genom flera helt unika händelser befann jag mig hos ett av jordens sista urfolk, en stam som fortfarande lever på samma sätt som de gjort under tusentals år. För att komma dit måste du flyga långt och sedan flyga igen och när du lämnat det sista lilla spåret av civilisation åka terrängbil i timmar, på vägar som inte är vägar för att komma till utkanten av det här stamfolket. Jag befann mig i Afrika, på gränsen mellan Södra Sudan, Kenya och Etiopien. Här hade tiden stått stilla.” (Liver gör vad livet gör, T Lilja, Semnos 2019)

Texten är från Tommy Liljas senaste bok som handlar om vad som kan ske när livet händer! Tommy, som skrivit fler än 20 böcker och idag är en internationell författare berättar att sista boken är annorlunda: ”Under hela livet har jag jobbat med människor. Jag har mött företagsledningar, kristna församlingar och Afrikas urbefolkning, umgåtts med oerhört framgångsrika människor, samtidigt som jag sett några av mina närmaste vänner växa upp på samhällets bakgård. Vi har en sak gemensamt – vi är alla ”vanligt folk” och ingen av oss slipper ifrån livet. Det skrattar, gråter, vilar, slåss, sviker, sörjer, upprättar och segrar – det är det livet är. Livet händer och vissa saker kan du inte förbereda dig på”, berättar Tommy. ”Några saker gör ont, andra får oss att må bra. Men livet kommer att fortsätta hända”.

Färdmedlen är många, utan helikopter når du inte folken i Himalaya.

Tommy berättar ödmjukt om sin egen bakgrund, hur han slutade skolan för tidigt, utan förutsättningar men hur livet hänt. ”Idag har vi kontor över hela världen, jobbar i Himalaya, bland Afrikas urfolk, talar i konferenser större än Swedish Rock och sänder TV till miljontals tittare och det är klart att man funderar på hur det gått till? Ofta har det känts som om tiden rusat fram och jag kan inte berömma mig själv på något sätt, för jag har alltid haft andra planer, som att köpa macken i Valje tex, som idag inte ens existerar. Däremot har livet hänt. Om livet får hända, då vet vi faktiskt aldrig vart livet tar oss.”

Text: Katie Lorentzon
Foto: Simon Gullberg

Föregående artikelHemvändardagen en minnesdag att minnas
Nästa artikelNationaldagsfirande med Partyfabriken