Cubanska tongångar med BARRIADA QUINTETO.

För andra året i rad bjöd musikföreningen Blue Note upp till cubanska toner. Klubben gästades åter av Barriada Quinteto, i ett absolut fullsatt hus, på Sölvesborgs Golfkrog.

Barriada Quinteto från Havanna är fem musiker som spelar cubansk musik i såväl egna som klassiska cubanska toner. Med två slagverkare i kvintetten har de en udda sättning, där anor från Afrika bidrar till pulsen. Deras turné i denna del av världen startade i Sölvesborg och går vidare via mellanstopp till Beirut.

Snacka om spelglädje! Genast visar orkestermedlemmarna sina individuella färdigheter på elpiano, trumpet, saxofon, trummor, congas och güiro* i både samspel och var för sig. I den andra låten som spelades sjunger Yuri Tajada och Juan Kemell duett. De tar ton med mjuka men ända härligt slipade stämmor. Förutom sången glimrar de till med härliga solon, Yuri Tajada på saxofon och Juan Kemell på trumpet. Några låtar senare aktiveras publiken i cubanska rytmer med dans i cha cha cha och salsa. En av Frank Sinatras stora hits, My Way, stod också på repertoaren i en skönt gungande version. Spelningen fortsätter med en del eget material skrivet av Juan Kemell och avslutas med ett extranummer av svenskt märke, ”Små grodorna är lustiga att se”, i cubanska rytmer. Kanske kombinationen av en svensk midsommarstång och Barriada Quintet vore något!

*Güiro (kallas även gurka) latinamerikanskt rytminstrument tillverkat av kalebass eller pumpafrukt.

Text & Foto: Ingvar Jagestad

Föregående artikelMusikarrangemanget Mörrum Rocks gjorde debut
Nästa artikelÅrliga MC-Korteget på Sveriges nationaldag