Söndagen den 5 september firade Blekinge Diabetesförening sina 70 år som förening.

Föreningen startade som Karlskrona Sockersjukas förening 1951. Första punkt för dagen var att gå en tipsrunda, anordnad av Ronneby OK. Det var en skön promenad i det soliga vädret och den fina omgivningen. Cirka 20 medlemmar gick tipsrundan. Vid halv ett tändes grillen och korv med bröd samt sallad stod på menyn. Totalt var omkring 30 deltagare på plats.

Efter lunchpausen hälsade undertecknad alla välkomna. Några speciellt viktiga händelser under dessa 70 åren nämndes som insulinet 100 år. Tillgången till personliga blodsockermätare från ungefär 1985 har underlättat diabeteslivet mycket. Sedan har insulinpumpar och sensorer blivit tillgängliga. Nu väntar vi på att bli botade. Nästa sammankomst är tänkt att vara på Världsdiabetesdagen, 14 november på Ronneby Brunn. Reservera dagen som är en söndag.

Göran Carlander informerade om barndiabeteslägret i somras, som var mycket uppskattat. Sjöräddningen var på plats och visade vad de kan hjälpa till med i en nödsituation. Mycket uppskattat av barnen.

Mikael Helgesson berättade därefter om ”Vad som aldrig blev av i historiens Karlskrona och Blekinge”. Hade inte Roskildefreden kommit till stånd 1658 hade Blekinge och Karlskrona inte sett ut som idag.

Firandet avslutades med ett tack till alla som deltagit.

Text & Foto: Thomas Gustafsson

Föregående artikelMörrum Hockey har Hockeyskola för barn
Nästa artikelBorre Museum en hållplats under kulturkalaset