2016 och 2017 års musik- och berättarkvällar, hos Kulturföreningen Borre Vänner med Delta i Rytmen Boys, följdes i år upp av en visafton.

Sista tisdagen i november gick Kulturförening Borres vänners berättar- och visafton av stapeln, i år med besök av Johannes Holmquist och Anders Malcolmson. Ett trettiotal medlemmar hade mött upp för att lyssna på deras sånger. Under nästan en och en halv timme framfördes dessa till eget gitarrspel.

En blandad repertoar i kanaljernas tecken, toppat med visor om Borre. Därtill ingick också premiär på en ny visa om Borre, textsatt av Johannes Holmquist.

Anders Malcolmsson inledde med en visa om Borre skriven av Sölvesborgsparet Mary-Ann och Willy Nilsson till melodin; ”man får inte ha för stora pretentioner”. Johannes Holmquist tog oss österut med tolkningar av den ryske samhällskritiske vissångaren Vladimir Vyssotskij, som trots kritiska texter gick fri från arrestering.

Efter fikapausen sjöngs det Bellman på gammelsvenska med historier om kanaljen Fredman. Där kom den övade rösten fram hos, Anders Malcolmsson, med en härlig inlevelse i framförandet. Därefter dags på en ny visa till Borre med text av Johannes Holmquist till melodin; “Skånska slott och herresäten”. Hans säkra känsla för vistexter visades genom förmågan att leka med orden och att med käckhet få fram personligheten hos Borre. Plus i kanten också för trevligt och avslappnat mellansnack.

Föreningens ordförande Kenneth Bergdahl tackade musikerna för en trevlig afton och överlämnade blommor och boken om Borre. Årets musik-/berättarkväll bjöd på medryckande visor och genuint fin stämning. Publiken som funnit sig väl tillrätta i Tingshusets förberedelserum tog med sig en uppskattad visafton hem.

Sjung gärna till melodin; “Skånska slott och herresäten”. Vers 1 och 2 av totalt 10.

”Jag vill för er sjunga en visa om Borre
Som knappast kan påstås ha hört till ”de torre”

Han hade en penna med svartaste bläck
och drev med all dumhet med humor och gäck!

Han ritade rutor med ”Pigge-Linus”
var gång det blev uti börsen ett minus

Han skar sina gubbar och gummor med kniv
och skildra’ dom alla på pin och kiv.”

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelUpp och hoppa, hunden Rund
Nästa artikelMordmysterium på Christo’s