vanga-ridklubb-1Vånga Rid och Körklubb är en förening som satsar på nytänkande och tillvaratagande kunskap från förr i tiden. Klubbens aktiviteter handlar om att sprida kunskaper och öppna ögonen för nya möjligheter.

Hit till Vånga, som ligger 2,5 mil norr om Kristianstad, kommer tränare, instruktörer och andra hästexperter från hela landet och även från andra länder regelbundet. Möjlighet till ridning i paddock, ovalbana och rundpaddock finns på plats samt småhagar och ett mycket fräscht utedass.

För att inte tala om den mysigt byggda uteplatsen med tak där man kan laga mat i gasolspisen eller tända grillen. Helgen den 21-22 augusti var det ett gäng islandshästar med ryttare i Vånga som tränade för instruktören Linnea Vas från Göteborg.

Målet med träningen är att utveckla häst och ryttare utifrån deras egen förutsättning och från där man befinner sig just nu. Andrea Birgersson rider sin unghäst Svafnir. Jag frågade Andrea vad hon fått ut av kursen. Idag har vi kommit så långt tillsammans att hästen och jag förstår varandra. Jag känner i tid hur jag ska agera för att hjälpa hästen och han förstår vad jag menar, säger Andrea.

Efter lunch höll instruktören teorilektion och bad samtliga deltagare att skriva ner 3 frågor var på ett papper. Från att i vanliga fall ha många frågor var det helt plötsligt svårt att komma på någon. Man satt med knuten hand under hakan och funderade.

vanga-ridklubb-2

Den yngste deltagaren denna helg är 11 år gammal, Hanne Lysö från Håkanryd. Hon är här med sin mamma Annelie. Kul att mamma och dotter har samma intresse. För några år sedan träffade jag en man som började med islandshästar när han blev pensionär.

Vi var på samma ridkurs med våra hästar. Efter dagens slut sa han till mig: ”Idag har man fått lära sig hur mycket man inte kan och vet”. Det är nog det som är en stor utmaning med hästar, man blir aldrig fullärd. Ju mer man lär sig desto mer vet man vad man har att lära och vad mer man vill lära.

Vill ni veta mer om Vånga Rid och Körklubb och kommande aktiviteter så gå in på

www.vangaridklubb.com

text & bild Monica Berg

Föregående artikelMc-träff vid Tydingesjön
Nästa artikelLions Club Bromölla skänkte 135.935 kr i bidrag