tårta

Har du en gammal, odlingsvärd ros i din trädgård? Klipp då av några grenar och kom till Slottslängorna i Sölvesborg den 29 juni mellan kl. 14 – 18.

Då är det nämligen ”Kom-och-visa-dag”. Syftet är att sortbestämma, hitta extra fina och unika sorter som är typiska för Blekinge samt att få in tips om gamla växtplatser. Alltså ungefär som rosornas egen ”antikrunda”.
Enligt Programmet för Odlad Mångfald (POM) finns det i Sverige en skatt av odlingsvärda gamla rossorter. Rosor som sedan länge är försvunna ur plantskolorna, som ofta odlats under flera generationer och som spridits bland grannar, vänner och släktingar.
Framför allt efterlyser man rosor som har en känd odlingshistoria före 1950.
Syftet med Rosuppropet är att de mest värdefulla ska dokumenteras i ett nationellt klonarkiv. Vilka var de första rosorna som odlades i Sverige? Varifrån kom de? Hur har de spridits inom landet? Vilka speciella rossorter finns här i Blekinge?
Som en del av Rosuppropet arrangerar POM ”Kom-och-visa-dagar” över hela landet i sommar. Och den 29:e juni landar Rosuppropet alltså i Sölvesborg!
Så nu uppmanas alla i Sölvesborgs omnejd som har gamla rosor i sin trädgård att komma ner till Slottslängorna och visa upp sina ”skyddslingar” mellan kl. 14- 18. Arrangörerna uppmanar deltagarna att ta med några grenar med blommor på och gärna också fotografier på rosen.
Mer information om Rosuppropet:
http://www.pom.info/ros/rosuppropet.htm

Föregående artikelAudio Video
Nästa artikelGråt inga tårar… …för nu kommer Thorleifs till Killebom!