En annorlunda upplevelse för dina fötter. På Fiskspahuset i Kristianstad kan man få testa på fiskpedikyr, där man stoppar ner fötterna i ett akvarie och låter fiskar äta på fötterna.
LarDetta är fiskpedikyr.Fisken heter Kangal garra rufa.Fiskarna simmar runt i sitt akvarie.Fiskspahuset.s startade Fiskspahuset i maj månad 2011, han fick idén när han och hans fru var ute och reste. Där testade de på detta med fiskpedikyr och tyckte det var en riktig häftig och väldigt annorlunda upplevelse.
Lars son, Johan, reste runt och fick höra om en ö, Tioman i Malaysia. På ön träffade han några som höll på med ett   projekt om havssköldpaddor, Juara Turtle project. Där fick han själv intresset av att hjälpa havssköldpaddor, han har varit där två gånger och hjälpt till. Projektet går ut på att hjälpa paddorna med deras ägg. När havssköldpaddorna kommer upp på de olika stränderna och lägger sina ägg, gräver Johan och de andra upp dem igen och tar hand om dem, när äggen sedan kläckts hjälper Juara Turtle project dem små sköldpaddorna ner till vattnet igen.
Lars startade Fiskspahuset för att kunna hjälpa till i det här projektet och även för att kunna erbjuda fler att testa på fiskpedikyr. Lars kollade runt i Sverige om det fanns någonstans där man kunde blir erbjuden fiskpedikyr, det fanns och finns fortfarande inte på så många ställen. Han hittade ett ställe i Helsingborg och tog kontakt med ägaren där, hon hjälpte till med all information Lars kunde tänka sig att behöva. Där efter startade han upp Fiskspahuset och ringde runt till olika tidningar och gjorde reklam för sig, det flöt på väldigt bra och gör det än idag. Genom Fiskspahuset kan Lars hjälpa till att sponsra Juara Turtle Projekt.
Fisken som man använder till fiskpedikyr heter Kangal garra rufa och kommer från sydöstra Turkiet. Fiskarna äter den döda och den skadade huden och gör så att fötterna blir mjuka. Man använde även fiskarna till eksem och psoriasis. Lars har ca 250 fiskar i sitt akvarie och köper fiskarna från uppfödare. När inte fiskarna äter på fötterna så får de vanlig fiskmat som innehåller vitaminer och mineraler, de får även en algtablett då de egentligen är algätare.
Jag har själv testa fikspedikyr, och tyckte det var riktigt häftigt! Det var väldigt obehagligt till en början, men efter ett tag så försvann den obehagliga känslan och det blev istället skönt. Det kändes ungefär som att stoppa fötterna i en spann med kolsyrad dryck. Fiskpedikyr är något jag kan rekommendera andra att göra, väldigt annorlunda.
Besök gärna deras hemsida på: www.fiskspahuset.se

Text: Josefin Andersson
Bild: Privat

Föregående artikelKnegens kulor
Nästa artikelBröstcentrum och Onkologisk behandlingsenhet välkomnar till öppet hus