Fördjupad artikel: Visans Vänner i Karlshamn firade 40 år

Visans Vänner firar 40 år i Lokstallarna med inbjuden gäst – Ewert Ljusberg.

Karlshamn
Jag fick en liten pratstund med Lars Jerrhag, ordförande i föreningen sedan 7 år och som berättade hur allt började en gång.

Blekinges Trubadurförening bildas 1979

Det började med ett första möte i Expressengården i Karlshamns gamla kulturkvarter.

Kärngruppen var 8 stycken och 4 av dem var närvarande för kvällen.

Ewa Smedå, Bengt Girborn som sjöng duetter ibland, Christer Pilelöw som var ordförande i 21 år och Thomas Esbjörnsson. Alla var de med på ett bildspel som visades under kvällen.

Visans Vänner 1936

Föreningen Visans Vänner startades av Evert Taube och Sven Sahlén redan 1936.

Blekinge Trubadurförening bytte namn till Visans Vänner i Karlshamn.

Inriktning och mål

Målet var att odla den svenska visan med traditioner och utveckling allt sedan 1600-talet med Lasse Lucidor. Sedan kom visskatter med Carl Michael Bellman,  Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson, och  Evert Taube och hans bror Karl Taube för att ta några exempel.

Föreningen ordnar 6- 7  arrangemang varje år och har ett fint samarbete med Visans Vänner i Sölvesborg och Karlskrona.

Lars Jerrhag framhåller musikens förunderliga kraft och kommunikationsförmåga även för de som fått en demenssjukdom.

Ung ny medlem sedan 2018

Han heter Emil Ny 16 år och sjunger gamla visor.

Människor söker sig till visans form därför att de längtar efter en berättelse, säger Lars Jerrhag och berömmer Emil.

Kvällens gästartist

Han var med på deras 20-årsjubileum. Blev rikskänd genom TV-programmet: ”Har du hört den förut”. Han är utnämnd till Republiken Jämtlands president sedan 1989.

Hans namn – Ewert Ljusberg!

”Visan är ett märkligt väsen” sade Lars Jerrhag och lämnade över ord och ton till kvällens artist.”

Ewert börjar med en mycket realistisk ”förkylningsvisa” och tar med oss till den lilla sjön i Jämtland där han och hans bror fiskade, pratade under stjärnhimlens tak och hur naturen alltid är en god läkare.

Fortsättning:

En gång mötte Ewert en halvindian från Arizona som sa: ”Gå ut i skogen och tala med ett träd.” Alla stjärnorna tränger in i varje själ och i varje sinn.”

Ewert tänker på ett första minne av blåklädda män i skogen som han senare mötte på äldreboendet i Hede och hur en av gubbarna talade om för honom att det finns en visa som aldrig har sjungits på rätt sätt. Helgdagskväll i Timmerkojan med de visste hur det skulle vara. En visa där melodin var ljus och munter, men, men, texten hade ett djupare innehåll.

Ewert berättar om sin far Karl som tvingades ut på vägarna och gick på luffen under en tid. Hur hans far älskade att deklamera dikter och hur hans mor sjöng” mordiska visor” ur skillingatryck när hon tvättade. Den lille Ewert lyssnade storögt på sin mors berättelse och det tände en gnista i honom.

Den mest dramatiska visan är enligt Ewert:” Balladen om”Briggen Blue Bird av Hull” som är en ond sägen från västkusten från början och som utspelar sig på julafton skriven av Evert Taube.

Sam J Lundvall, en kollega till Ewert har skrivit och tonsatt en ”hemsker” visa om Häxan och får oss att tänka på häxprocesserna i Sverige under den dunkla medeltiden.

Margareta Kjellberg (har ni hört den förut) och Ewert turnerade mycket tillsammans och då lärde Margareta ut några av sina visor till Ewert. Ewert har mött många som varit hans lärare var och en på sitt sätt tex. Birgitta Ulfsson, skådespelerska och teaterregissör som också tog fram hur den glada melodin ibland kan dölja textens innehåll som ”När skönheten kom till byn” av Nils Ferlin och musik av Lille Bror Söderlundh.

Hur en 12-strängad gitarr kan omvandlas till en luta lärde han sig av Peder Svan, lutsångare.

Ewert flydde tidigt till Stockholm och hittade till ”Vispråmen Storken”(1962-69) där han fann många likasinnade och han känner värmen och gensvaret bland kvällens publik.

Ewert blir uppvaktad med ärtsoppa och Karlshamns punsch och födelsedagsföreningen blir uppvaktad av Claes Jansson, vice ordförande i Kulturnämnden i Karlshamn, Magdalena och Olle från Visans Vänner i Sölvesborg och Ulf från Visans Vänner i Karlskrona som uppmanar födelseföreningen ”att sprida dess sköna stämma och budskap” i många, många år!

Under kvällens lopp blev det fest och bildspel samt spontana uppträdanden och allsång. Allt från humoristiska, ekivoka, lyriska och dramatiska texter. Var och en med sina bidrag  gav kvällen en guldkant. Här är några axplock!

Kungens ord från Don Quijote: ”Att få lyfta på hjärtats pansar” framfördes av Leif C Thuresson.En annorlunda vårvisa med både visslingar och andra ljud bjöd Torsten J Arnbro på.

Blues för låtsasmunspel väckte stor uppmärksamhet i Harleem NY när Ewert fyllde 60 och på lokstallarna 30 mars 2019. En oförglömlig gestaltning av ”Harlequine” av aktören Ewert Ljusberg med svensk text av Gustaf af Geijerstam.

Vill du veta mer gå in på hemsida: www.visvanner.se eller Visans Vänner i Karlshamn på FB

Läs om Barnens Visdag den 7 april och ABF-körens Vår Soaré på på Lokstallarna den 14 april.

Text & foto: Karin Mattsson-Coll