Fördjupad artikel: Samtal med Gunnil Bengtsson i Olofströms Kammarmusikförening

Gunnil Bengtsson.

Olofström
Vi hade precis lyssnat på en fantastisk konsert av pianisten Young-Choon Park och jag fick möjlighet till en pratstund med Gunnil Bengtsson, ordförande i arrangören Olofströms Kammarmusikförening.

K: ”Berätta gärna om dig själv och hur du började i Olofströms Kammarmusikförening”?

G: ”Jag har sjungit i kör sedan jag var barn och är körledare i Karlshamn. På 80-talet blev jag medlem i föreningen och 10 år senare gick jag med i styrelsen.

Nu har jag varit ordförande i 5 år och tycker att vi har en fantastisk sammanhållning och gemenskap i styrelsen som består av 9 personer. Vi har ofta våra möten hemma hos varandra och fikar eller äter något gott.

Jag har jobbat som högstadielärare på Högavångsskolan”.

K: ”Kan du berätta lite mer om hur ni arbetar, vilka ni samarbetar med och hur ni går till väga? Hur var det från början, finns det några kvar som var med då”?

G: ”Det är mycket ideellt arbete och vi är alla eldsjälar i alla lägen.

Våra ständiga samarrangörer  som vi får verksamhetsbidrag från är ABF, Kultur och fritid och Musik i Blekinge. Vi får också arrangörsbidrag från Statens Kulturråd.

När Kammarmusikföreningen bildades 1975 blev Ronny Ragnarsson dess första ordförande. Bror Hellström tog över efter 10 år och var sedan ordföranden i 29 år”.

K: ”Samarbetar ni med de andra föreningarna och har gemensamma projekt med Riksteaterföreningen eller Jazzklubben, Midvinterton eller Konstföreningen”?

G: ”Ja det gör vi”. ”Det blev ett gemensamt projekt när vi engagerade Rickard Söderberg mellan Kammarmusik och Riksteaterföreningen”. ”När Marinens Musikkår var här samarbetade vi med Jazzklubben. Vi har gemensamma träffar och har ett tätt samarbete. Musik i Blekinge ordnar arrangörsträffar regelbundet”.

Fortsättning:

K: ”På vilka olika sätt har ni kontakt med skolorna”?

G: ”Vi lämnar affischer till musikskolan och en gång per termin har jag en träff med musiklärarna då jag informerar om kommande program. Musikskolan har också medverkat och medverkar vid ett par tillfällen  på vårt årsmöte med ett klassiskt program”.

Vi försöker erbjuda ett så varierat musikutbud som möjligt. Vi har fått ett uppdrag av Kultur och fritid att presentera klassisk musik för barn och det gör vi som en familjeföreställning, ofta förlagd till Olofströms bibliotek”.

K: ”Vilka möten har du svårt att glömma”?

G: ”Jag glömmer aldrig när jag skulle vara bladvändare till en pianist som hade svårt att bestämma sig vilka repriser han skulle spela eller inte”. Stod t.o.m i en recension: ”Pianisten och bladvändaren i grön kavaj förde en ojämn kamp”.

”Jag minns också när en klarinettist ringde kl.12.30 samma dag som konserten och säger att han drabbats av akut maginfluensa”. ” Hans pianist erbjöd sig att spela själv, så vi skulle slippa ställa in konserten. När han kom hade han inga noter med sig, men som tur var hade han nyligen gjort en CD inspelning så han kunde hela programmet utantill”.

Ett annat spännande möte var med pianisten Helge Antoni som blev en verklig vän till Kammarmusikföreningen och han gav t.o.m styrelsen en egen konsert”.

K: ”Vad har du för tankar och visioner för föreningen”?

G: ” Att en liten bruksort som Olofström kan och fortsatt ska kunna erbjuda ett blomstrande kulturliv med mångfald”.

K: ”Tack Gunnil Bengtsson för ett mycket givande samtal”!

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll