Varmt välkomen till oss på Mormors Bakeri
En vacker tårta
Buffé
Choklad & Banan tårta
Mormors bakeri
Bröllopstårta
Raw Cake
Här finns lekplats för barnen

Välkommen till ett nytt och mycket mer fantastiskt Mormors Bakeri.
I Asarum vid Karlshamn ligger Mormors Bakeri som är ett kulturhus med ett café, vegetarisk restaurang, konstutställningar, gårdsbutik, Bed and Breakfast m.m. Dessutom finns det ett lekrum inne och en lekplats ute till barnen, detta är ett perfekt ställe för familjebesök.
Mormors Bakeri startade upp ganska ödmjukt som ett café i ett återställt fint trähus från 1875, där det tidigare varit ett bageri, som stängde ca 1940. Projektet har tagits väl emot av allmänheten vilket har lett till att Mormors bakeri nu ligger i toppen bland restauranger i Blekinge. Gästerna har gett stället 5 stjärnor på Facebook, och 4,5 stjärnor på Tripadvisor. Många gäster kallar det för “Det mysigaste stället i Blekinge”. Och i år har vi planterat ytterligare 50 rosor i trädgården, så att skönheten och myset växer.

Tävlar med McDonalds om priserna
Det allra mest spännande händer på matsidan. Nyutvecklade recept visar helt nya möjligheter och kvaliteter i det vegetariska köket. Där målet tidigare var att tävla med McDonalds och Burger King om att göra den bästa, snabbaste, mest välsmakande och billiga maten, har ambitionen nu vuxit till att vilja laga enastående god mat till ett pris som fortfarande ligger på en nivå som en burgarmeny hos McDonalds.
”Vi ska visa världen att vegetarisk mat är oändligt mycket mer varierad och spännande än de traditionella rätterna med kött” säger Pavlina, som är direktör för Mormors Bakeri. Vi önskar visa att till och med vegansk mat (dvs. rent vegetabilisk mat) kan vara helt fantastiskt gott att äta – och så är det sunt, näringsrikt och bidrar till att göra en slankare. Och det är viktiga egenskaper i en tid där många brottas med dåliga matvanor som enkelt bidrar till övervikt och välfärdsproblem.
Michelin stjärnan
Det är givetvis med en glimt i ögat att Pavlina säger att Mormors Bakeri går efter den första Michelin stjärnan. Men ha ingen tvekan om det: Det är Pavlinas mål att servera den bästa vegetariska maten i världen. Och som något nytt till denna sommar önskar Pavlina att servera gott vin till maten. Mormors Bakeri har önskat sig att vara helt alkoholfritt, men Corona krisen skapar även lite kris hos Pavlina. – Vi behöver fler gäster och då många kommer och betalar 69 kr för en god lunch med 10 rätters vegetarisk buffet och ett glas kallt vatten, så blir det inte så många kronor över säger Pavlina.
Hon vill gärna sälja vin som något lyxigt och sällan använt, något som lyfter upp de fina rätterna till den högsta nivån, och hon är fortfarande mycket tveksam till om Mormors Bakeri i framtiden ska servera starköl. – Vi får se vad som händer, säger Pavlina.
Coronasäker uteservering i trädgården
Uteservering har blivit en viktig del hos Mormors Bakeri under Corona. Trädgården på 2000 m2 har som tur är massor med plats så att det kan vara bra avstånd mellan borden, och buffén har också kommit ut i trädgården, så ingen trängsel här heller. “Det är härligt att kunna hålla öppet och erbjuda att gästerna bra och säkra förhållanden” säger Pavlina. I denna tid är det naturligtvis fokus på handsprit och god handhygien, precis som med kontaktytor som dagligen spritas av för att hålla en ren och säker miljö.
CATERING OCH TAKE AWAY
Catering och take away har också blivit väldigt populärt under Corona. Bra priser och flexibel leverans gör att Mormors Bakeri har mycket Catering, som kan levereras till ställen som ligger längre bort, som tillexempel Kristianstad och Karlskrona. “Ja, vi kör ibland också till Kalmar eller Malmö med vår 10 rätters bufféer, ler Pavlina.
“Det gör vi gärna, för Catering är i till sist det som gör att vi har svarta siffror, i denna tid där allt för få går på café, säger Pavlina. Till Mormors Bakeri kan du komma och köpa take-away, du fyller en stor box för 69kr till lunch, och 89kr till middag. Och så har du mat till två personer, säger Pavlina.
En annan sak som Pavlina har börjat med är att leverera tårtor, speciellt stora tårtor till fester och bröllop. Pavlina har studerat hur de ska göras och framförallt pyntas; en stor inspiration är den danska världsberömda Cafe La Glace i centrala Köpenhamn. “La Glace har utvecklat deras helt egna stil med tårtor, och många av våra kakor är direkta kopior eller t.o.m förbättringar av La Glaces tårtor. Vår signaturtårta, är en stor tårta med grädde och mandelnougat, vilken från grunden är inspirerad av La Glaces berömda “Sportskage” som genom 100 år har varit den mest poplulära tårtan hos La Glace. Det är bara naturligt att vi har kopierat den, “La Glace’s tårta är finare, men jag tror att om du jämför smaken, så är vår godare”, säger Pavlina stolt.

Naturen gör Mormors Bakeri till ett bra resemål
En av grunderna till att Mormors Bakeri har blivit ett populärt resmål är naturligtvis naturen omkring platsen. Inte minst lockar Långasjönäs Naturreservat många gäster, kombinerat med en god måltid eller en härlig kaka med en ångande kopp varm god kaffe. Samt en promenad i naturen och kanske en simtur i sjön, och bastu i den offentliga tillgängliga fina bastun mitt i reservatet.
Blekinge Fruktträd Plantskola och Gårdsbutiken
Det är massor av fruktträd till salu i trädgården, och till ett bra pris. Det är på grund av att Mormors Bakeri har en systerfirma som producerar 25 000 fruktträd om året, som säljs över hela Europa. Men naturligtvis först och främst i Sverige, där de produceras. Det är ekologiska träd, för hållbarhet är ett viktigt ord i Livskvalitets Svenska Filial, som är ägare både till Plantskolan och Kulturhuset.
Om sommaren fylls gårdsbutiken även av ekologiska jordgubbar, körsbär, äpplen, päron, plommon, zucchini och pumpor, som odlas på den ekologiska Elsebråne Organic Farm, som utöver de 3 hk fruktplantager också har ett stort stycke land med grönsaker – som mest används till maten i restaurangen. Det är ju fantastiskt när man kan använda de saker man själv har odlat och så vet man att det är bra kvalité på råvarorna. Det ekologiska har nästan blivit vårt varumärke, även om ekonomin inte tillåter att alla produkter vi använder är ekologiska. Men vi strävar efter att gå den vägen” säger Pavlina.

Föregående artikelFriidrottsföreningen IF Udd i Karlshamn
Nästa artikelRECEPT – Mormors Bakeris Raw Cake