Karlshamn
Le Piqué är den dansanta ideella föreningen för alla från 3 år och uppåt, med ett brett erbjudande av olika klasser i dans och aerobic.

Karlshamnsrevyn Le Piqué har funnits i Karlshamn sedan 80-talet. Med sitt danscenter i Stilleryd, erbjuder de allt ifrån danskurser, aerobic, företagsföreställningar, koreografihjälp osv.  I dag har föreningen ca 300 medlemmar som älskar att dansa. Utbudet på olika kurser är väldigt brett. Allt ifrån jazzdans, Streetdance,  Funky showjazz och även utvalda grupper som är riktade till killar 6-10 år, och även de som bara är för vuxna. Intresset för att dansa är stort i Karlshamn och många av dansgrupperna är fulla, men det finns vissa som har platser kvar. Är man intresserad så går det bra att vända sig till föreningen för mer information.

Le Piqué har ett nytänk vad gäller dans och koreografi och har nyligen fått ett nytt tillskott i ledarstaben. Bland de åtta stycken dansanta ledarna har nu Emilia Stenmyr anslutit sig. Emilia är utbildad danspedagog och har kommit in i föreningen med lite nya dansstilar. Bland annat så har man startat två stycken balettgrupper för de lite yngre. En grupp som riktar sig till åldern 6-7 år och en för 8-9 åringar. Denna klassiska balett har varit efterfrågad tidigare och har nu blivit en uppskattad stund på kurschemat.

Emilia erbjuder även kurser för de lite äldre. Bland annat den populära dansstilen Modern dans. Detta är en klass som erbjuder det mesta inom modern dans som mycket golvteknik, det senast inom dansvärlden blandat med klassisk modern teknik. Kursen är riktad till ungdomar från 13 år som känner att de vill utmana sig själva i fartfyllda kombinationer och moderna koreografier.

En annan ny klass är en kurs som riktar sig till vuxna, Afrikansk dans. Detta är en väldigt fysisk dansklass som erbjuder lite mer träning, styrka och inte så avancerade rörelser. Rytmerna kommer bland annat ifrån Syd- och Västafrika, där fokus ligger på dansglädje och egen förmåga.
– Jag var helt slut efter att jag provat på Afrikans dans, säger Sara Nilsson, som är ledare för killarna och jazzdans för 10-åringar.

Intresset för de nya grupperna är stort och att det fortfarande finns plats i vissa grupper om man är villiga att prova.
– Vi kommer även under sportlovsveckan erbjuda barn 7-10 år att få testa på Streetdance, säger Sara. Detta är en fräck dansstil med stilar som popping, locking, house, breaking och hiphop. Ett härligt, coolt och glädjefyllt pass!

Varje vår har Le Piquè en väldigt omtyckt och uppskattad dansuppvisning på Karlshamns Stadsteater, och även såklart i år. Ett lite annorlunda och spännande upplägg kommer det bjudas på i år.
– Vi har testat det här konceptet tidigare och det har varit väldigt populärt och därför kommer alla grupper i år att köra på ett gemensamt tema. Tidigare har man haft individuella val vad gäller framföranden och musikval, men i år kommer allt att kretsa runt Disneys ohyggligt populära film Frost.
– Det kommer att bli mer gemensamt arbete grupperna emellan. Ett litet musikal upplägg kanske vi kan kalla det, säger Sara. Det kommer nog bli lite arbete med kostymer och scenografi. Frågan är hur vi ska lösa det med ett isslott, skrattar hon.

Som alla andra år kommer Le Piqué säkerligen att göra en makalös show på Stadsteatern den 10 maj.

Text & Bild: Johanna Andersson
Lindbom

Föregående artikelBodetorpsskolan siktar på finalen
Nästa artikelFå hjälp med Temprana Reflexterapi