Linus Norrgård tillsammans med Sjöfartsmuseets årsbok

Karlshamn
Varje år ger Sjöfartsmuseet ut en årsbok som innehåller texter med faktahistorik och skrönor från flera olika författare.
Det är goda vänner och medlemmar som lämnat bidrag och det är duktiga skribenter berättar Anders Lundqvist. Boken återger äldre sjömäns berättelser och egenupplevda berättelser från havet och har kommit ut varje år sedan 1987 då museet startades. Anders har jobbat i branschen på kontorssidan och har därför en del att berätta.

Så här ser årets omslag ut

Årets bok handlar bland annat om spioner, mord, fartygsdop i antiken, sjöjungfrur, sjöodjur, när fan gjorde sjökort och hur man tvättar mattor. ”En historielös människa har svårt att förstå sin samtid och svårt att blicka in i sin framtid” säger Anders Lundqvist. Boken har ett rikt bildmaterial med färgbilder. Men bilderna har inte alltid varit i färg för förr var det i svartvitt. Boken skiljer sig från förra året eftersom den i år innehåller många havsgudar berättar Linus Norrgård.
Omslaget har man tagit från andra böcker och det är klatschigt och sticker ut så att folk avsiktligt ska haja till. Sjöfartsmuseet erbjuder boken inom sitt snäva område och är en marknadsföringsfråga för att visa upp vad de sysslar med. Sjöfartsmuseets medlemmar får en årsbok varje år eftersom den ingår i medlemsavgiften.
Om man inte är medlem kan man köpa boken på Lundins bokhandel samt Bode antikvariat till ett pris av 150 kr. Museet jobbar med att bli ett modernare museum för att ge besökarna en bättre upplevelse samt erbjuder corona anpassade visningar. De har flera Facebooksidor där det läggs flitigt ut flera inlägg dagligen.
Om man har föremål med anknytning till fartyg tas det tacksamt emot. För mer information besök deras hemsida www.sjofartsmuseum.se.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelVinterbanan på Sölvesborgs Gk lockar många till vintergolf
Nästa artikelJulhälsning