Hönsen har flera reden att välja mellan och de får maten serverad, bättre kan man inte ha det.

På Bellevue förskola, som ligger naturskönt strax utanför de centrala delarna i Karlshamn, får förskolebarnen ta hand om höns och deras skötsel. De blir på så vis medvetna om hållbar utveckling, var mat kommer ifrån och hur man kan ta hand om matrester och kompost.

Förskoleläraren Mimmi Walldén visar tillsammans med Saga Mauritzon, 6 år, hur hönsen bor i ett skjul med instängslad uteplats bredvid förskolans sopsorteringsrum. Varje dag väljs en hjälpreda ut och får följa med ut till Zlatan och Elsa som de två inneboende hönsen heter. Det har varit en omröstning om namnen och man kan ju gissa att det finns stort fotboll och Disneyfilmsintresse bland barnen.

Hönsens favoritmat är ost som är rester efter barnens frukost och Saga visar att de även gillar masken som bor i komposten. I hönsens reden brukar det ligga ett ägg om dagen under vintertid och på sommaren kan det bli två ägg. Barnen får sedan ta med äggen hem till sina familjer. Föräldrarna ställer även upp med jour och tar hand om de befjädrade vännerna på helgerna.

Saga matar och rensar inne hos hönsen. Matrester och spillning läggs i komposten som blir till jord. Barnen får sedan plantera potatis i jorden och skörda den. De får sedan vara med och skrubba, skala, koka potatisen och sedan njuta av den till lunch. Det blir ekologiskt och närproducerat och de har haft roligt under tiden de gjort det.

Hönan Elsa är lite blygare men båda hönsen gillar att bli klappade av barnen på rasterna. Att få träffa djur är viktigt för barn berättar Mimmi som märker att barnen lär sig empati och ställer frågor om djurens anatomi.

Snart är det påsk och då kommer nog barnen på nya användningsområden för äggen.

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelTove Folkesson öste ur sin berättarskattkista
Nästa artikelSå fick Ryssberget sitt namn