Centrumbiografens entré.
Tomas Forsberg, en av Centrumbiografens två ägare.

Ronneby – Jag har hört mycket gott om Ronnebys biograf och har länge velat besöka den för att få uppleva den själv.
När tillfället gavs att se filmen “Star Wars: Rise of Skywalker” i 3D så beslutade jag mig för att en gång för alla besöka biografen för att i denna artikel kunna berätta om upplevelsen.
Centrumbiografen har funnits i Ronneby sedan 30-talet och är sedan 2006 ägd av Tomas Forsberg och Peter Johansson. Sedan deras ägandeskap så har det skett en hel del förändringar för att skapa den bästa möjliga filmupplevelsen för oss biobesökare.
När man kommer in genom entrén välkomnas man av en staty i naturlig storlek av Arnold Schwarzenegger och hela foajén är fylld med filmreferenser ifrån filmklassiker som King Kong och Gremlins för att ta några exempel. Man får därav nästan lite känslan av att man har klivit in i ett fimmuseum.

En Batman staty som pryder biografens Atmos-salong.

Biografen har en Barco 4K-projektor, som har en upplösning på 4096 x 2160 pixlar med inbyggd 3D-Dolby för 3D-filmer. Ljudet som erbjuds är Dolby Atmos. Två salonger finns att välja mellan. Atmos-salongen som var den salong som jag hade min filmupplevelse i denna gång. Där finns en 500tum stor filmduk och mycket bekväma biofåtöljer med möjlighet att luta ryggstöden bakåt för att få rätt vinkel mot bioduken. Salongen är även prydd med statyer av Indiana Jones och Batman vilket förhöjde stämningen ännu mer kring att det var filmens värld man klev in i. Den andra salongen är VIP-salongen som har en svängd filmduk och 38 platser.
Min upplevelse av biografen var mycket positiv. Man satt bekvämt under den 2 och halv timme långa film som jag var och såg. Ljudet och bilden var bra och uppfyllde alla förväntningar. Den filmiska atmosfären som präglade såväl entrén och foajén som salongerna förstärkte hela intrycket.

En figur ifrån filmen ”Gremlins 2” som finns ute biografens foajé.

Centrumbiogren är sammanfattningsvis en mycket mysig biograf med den bästa tänkbara tekniken man kan önska sig.

Text & Foto: Paul ”Palle” Karlsson

Föregående artikelDags att starta Företagsbowling i Bromölla
Nästa artikel”Skansa-Bengta” – min farmor