Ulf Nilsson guidar vid Ljuders Kyrka.

Mörrum/Långasjö – Den 28:e augusti avgick en fullbokad buss från Stålagården i Mörrum med destination Vilhelm Moberg land. Det var Mörrums Hembygdsförening som arrangerade en guidad rundtur i Vilhelm Mobergs hemtrakter.

Efter att ha hämtat den mycket uppskattade guiden Ulf Nilsson vid Emmaboda station styrdes bussen till Klasatorpet i Långasjö. Det var Klasatorpet som i filmen om Utvandrarna blev Karl-Oskars och Kristinas ”Korpamoen”. Efter kaffe och rundvandring med möjlighet att prova Kristians gunga berättade Ruth Elofsson från Långasjö Hembygdsförening engagerat om hur det gick till vid filminspelningen och hur hela bygden deltog.

Mobergs gamla skola.

Därefter besöktes Ljuders kyrka där man fick höra om både Mobergs ”oppdektade” figurer och verkliga utvandraröden. Ett kort besök på Skrufs glasbruk hanns också med innan det var dags för lunch på Moshults vandrarhem, där s.k. ”Mobergare” = pannbiff serverades.
Efter lunch besöktes Mobergs gamla skola där han fick sänkt sedebetyg. Detta blev senare titeln på en av hans böcker.

Färden fortsatte sen Mot Duvemåla. På små, slingrande byvägar passerades Bjurbäcken. Här låg en gång soldattorpet där författaren föddes i en miljö som för tankarna till Raskens. Besöket i Duvemåla var sista stoppet på resan. I Duvemåla står Kristina staty och guiden Ulf Nilsson berättade utförligt om Mobergs författande.

Kristina och Ulf Nilsson.

Sen ställdes kosan åter mot Blekinge och bussen rattades med säkra händer av Bengt Andersson på Trensums Buss.

Text: Lasse Jeppsson
Foto: Rune Svensson

Föregående artikelDet lilla stället med massor av gott
Nästa artikelÖnskeambulansen – Din önskan – Vårt uppdrag!