Katarina Backhamre. Foto: Privat

Karlshamn
I Expressenhallen vid Karlshamns museum kan man besöka Katarina Backhamres konstutställning kostnadsfritt. Katarina Backhamre bodde i USA i många år men är tillbakaflyttad till Karlshamn där hon föddes och är uppvuxen.

Utställningen finns i Expressenhallen vid Karlshamns museum
Foto: Veronica Palmgren

Utställningen består av 60 olika tavlor och har fått namn som Landskap, Två träd, Jordnära, Down to earth och Sailing. När man hänger upp tavlor måste de vara i harmoni men samtidigt variationer med lite oväntade överraskningar annars kan det bli monotont och lite tråkigt. Katarina har fått fin respons från besökare och tycker att det är fascinerande att höra hur olika man kan uppleva en tavla. Hennes tavlor är målade i olja och hon älskar doften och känslan av färgen rent fysiskt. Med färgen kan man göra både riktigt tunna lager och tjockt till relief. Hon målar inte så mycket med pensel utan i stället med spackelspadar, palettknivar och svampar.

Lovisa 5 år gillade båtarna.
Foto: Veronica Palmgren

– Alla konstformer är fascinerande men det abstrakta fångar mitt intresse mest. Man tröttnar aldrig på det eftersom det ändrar uttryck hela tiden beroende på ens sinnesstämning, ljussättning etcetera, säger Katarina Backhamre. Det svåra med abstrakt måleri är att veta när man ska sluta i tid, eftersom minsta överarbetning kan förstöra hela verket. Inspirationen kan komma ifrån en färgkombination eller en form för att sedan se var det växer därifrån. Ibland är det lätt men ibland tar det längre tid. – Det är viktigt att hela tiden utmana sig själv och söka nya former och uttryckssätt, säger Katarina.
Katarina berättar att hon egentligen började med teckning i svart och vitt, och har gått flera konstnärliga utbildningar där hon provat på akvarell, akryl och pastell. Men det var just oljan som hon fastnade för. Sedan flytten tillbaka till Sverige har Katarinas måleri förändrats en del. – Jag upplevde en annan puls och intensitet i USA som gav mer arkitektoniska drag och också destruktiva hamnmotiv, säger Katarina. Nu blir det mer hav och landskapsbilder. Katarina meddelar att hennes utställning blivit förlängd till och med kulturnatten så än finns det möjlighet att komma och se den.

Fint med levande grönska Foto:
Veronica Palmgren

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikel”Ta din hobby eller passion till nästa nivå” är temat på inspirationskväll i september
Nästa artikelGemensam utflykt med buss? Kontakta QP Cars i så fall.