Skenet kan bedra

Den mest efterlängtade årstiden är här. Naturen vaknar från mörkret och vintersömnen. Smekande solsken och sjungande fåglar fyller oss med positiv energi. Vi blir gladare, mer optimistiska…och har lättare att bli kära!
Livet får en helt ny mening när man är förälskad. Vi ser bara de positiva sidorna hos den andra och förnekar allt annat – vilket är naturligt. Alla har sina brister men de flesta människor är pålitliga.
Problemet är att enligt vissa experter växer gruppen så kallade karaktärsstörda individer. Experterna har till och med myntat begreppet ”global narcissistisk pandemi” och varnar för individer som kan ge sken av att vara någon som de inte är. När du till slut förstår vad det i själva verket handlar om har skadan kanske redan skett.
Om du har ett överutvecklat samvete och är benägen att känna skuld, om du har lättare för att se på saker utifrån andras perspektiv än utifrån ditt eget, om du är lite naivt lagd eller om du är rädd för att bli lämnad, behöver du känna igen vissa beteenden och vara försiktig när någon uppvisar dem.
Det handlar i grund och botten om så kallad dold aggression. Sådan aggression är noga maskerad i en annan ”förpackning” och det blir svårt att identifiera motivet bakom. Det är essensen i de flesta manipulationer. Personligheter som använder sig av sådana metoder kan ofta verka charmiga och trevliga men under denna vilseledande fasad är de lika hänsynslösa som vilken annan aggressiv person som helst. De klarar inte av jämlika relationer och försöker hela tiden ”vinna över” dig.
De har en hel arsenal av taktiker och interpersonella manövrer som de använder för att utnyttja och kontrollera andra, särskilt dem som de redan fångat i sitt ”spindelnät”. Sådana personligheter är skickliga på att dölja sin aggressiva intention så att det i princip blir omöjligt att se vad som händer i verkligheten. Jag beskriver deras vanligaste taktiker i nästa artikel.
Ett snabbt råd är att ta det lugnt när du inleder en relation med någon. Ge dig tid att lära känna dem innan du släpper in dem i ditt liv. Lyssna på din intuition.

Ekaterina Johansson, leg psykolog
Följ @igrow_psykolog på instagram.
Ställ frågor och föreslå teman.

Föregående artikelVampyrisk skräck i superhjältevärlden med Jared Leto
Nästa artikelPappas eld.