Kanottur vid Västanå bro. Foto: Wetlandi

Bromölla
I gamla tider benämndes området längst ut i Skånes nordöstra hörn för Vætland som troligen betydde just landet mellan sjöarna och havet. Eller syftade man kanske på landet kring den stora vätan.

Vatten är det som förknippas med området då det ligger i anslutning till havet och några av Skånes största sjöar finns här. Dessutom rinner en del åar och vattendrag genom landskapet.

Vid Enö. Foto: Wetlandi

En av dessa sjöar är Ivösjön – Skånes största och vackraste sjö med Ivön, Skånes största ö mitt i, mytomspunnen och omtalad i många sagor och sägner. Det förstår man lätt när man blickar ut över det är omväxlande landskapet kring sjön som bjuder på fantastiska vyer. Att Skåne är ett landskap med mycket varierande natur blir man klart medveten om här.

Dagens Wetlandi är ett företag inom turism och upplevelsebranschen och arbetar med att erbjuda besökarna upplevelser och besök på unika platser i vår del av Skåne. För företag, skolor och andra grupper kan vi också erbjuda olika arrangemang och aktiviteter. Vi har färdiga paket men vi anpassar oss också efter kundens önskemål och egna tankar.

Kanoten ger många möjligheter och vi har turer i både å och sjö. Öarna i Ivösjöns nordöstra hörn bildar en liten Arkipelag bara några hundra meter från land och civilisationen. Här är det är möjligt prova på att leva som Robinson ett tag i tropisk grönska på en öde ö.

Naturen närmast Holjeån är i stort sett orörd. Här får man en känsla av att tiden stått stilla när man sakta paddlar genom landskapet. Paddlingen i ån består av två etapper från Östafors i norr till Ivösjön i söder. Varje etapp är 6 km, Längs ån finns sevärdheter och lämningar från gamla tider. Här finns även några platser för pauser och picknick. Vid Humletorkan kan man stanna för en fika i deras café eller övernatta på vandrarhemmet.

Grillkåta. Foto: Jimmy Wiberg

Wetlandis besökare kommer främst från Öresundsregionen och norra Europa men fler och fler från mer fjärran platser hittar också hit. Många upptäcker fördelarna att snabbt och enkelt ta sig hit med flyget till Köpenhamn, tåget går direkt från flygplatsen till Bromölla där de några minuter senare byter till buss 561 mot Olofström som tar dem till Axeltorp. Där kliver de av precis i anslutning till Wetlandis center där sen äventyret i Ivösjöbygden börjar

Text: Håkan Lorentzson

Föregående artikelKamratträff i Näsum
Nästa artikelFrån Nederländerna till fältstationen Åsen