Figaro. Foto: Henrik Schurmann.

Degeberga
Under midsommarhelgen blir det, som traditionen bjuder, utomhusopera på Drakamöllan Gårdshotell.

Det sker från en scen i de sagolikt vackra backarna i naturreservatet som omger gården. I år blir det en i en fartfylld upp-sättning av Mozarts mest omtyckta opera ”Figaros bröllop”.

Operan är en härlig komedi fylld av lust, begär och fars-artade knep. På Drakamöllan utspelar det hela sig under ett intensivt dygn på ett badhotell under 30-talet. Ska Greven få tjänsteflickan Susanna i säng? Men Susanna ska ju gifta sig med sin älskade Figaro, grevens betjänt.

Det blir en fartfylld skrattfest där vi får uppleva en rad skickliga danska, norska och svenska operastjärnor… allt i samklang med Mozarts evigt unga musik.

Linn Ullman. Foto: Agnete Brun.

Året om lockar Drakamöllan besökare från när och fjärran och nu får den en alltmer nordisk prägel. Ingalill Thorsell, som är ägare till gårdshotellet berättar om verksamhetens senaste tillskott.

– Vi har startat Nordiskt Forum för Kultur och Vetenskap. Det gör nu Drakamöllan till en plats där kulturpersonligheter, vetenskapsmän och konstnärer kan komma för att arbeta och hitta inspiration. En förebild för oss och vänföreningen är den välkända Villa San Michele på Capri, som tar emot gästforskare och konstnärer.

I år utökas också operafesten båda dagarna med samtal från scenen med en rad spännande författare, filmskapare och konstnärer. På midsommar-dagen får vi träffa bland annat Mogens Lykketoft, tidigare dansk utrikesminister och hans fru, journalisten Mette Holm. Författarparet Linn Ullmann och Niels Fredrik Dahl från Norge, samt konstnären Staffan Nihlén.

Jan Sigurd. Foto: Håkan Elofsson.

På söndagen blir det skånsk prägel på samtalen när vi möter Lundaprofessorn Håkan
Wallander och författaren Jan Sigurd. Jan är aktuell med en bok om Fritiof Nilsson Piraten samt filmproducenten China Åhlander och filmregissören Fredrik Boklund.

Text: Lena Birgersson

Föregående artikelMörrums skola besökte Stålagården
Nästa artikelHantverksdagen och en rundtur i Näsum