Södra Sveriges första actionsportarena öppnade för tre veckor sedan i Sparbankshallen i Bromölla. Ett annorlunda och coolt utflyktsmål där hela familjen kan aktivera sig, men även de bästa förutsättningarna för den som vill utvecklas inom sin sport kan lösa medlemskap.

Daniel Ralphén som startat Rebel park driver sedan tidigare wakeboardparken BCP i Bromölla och fick idén om Rebel park från Camp Woodward, som är en stor anläggning för actionsport i USA.

-Dit åker folk på läger för att det är kul eller för att träna på allvar. Min vision är att skapa något liknande i Sverige, här på Ivöstrand finns alla förutsättningar för både utomhus och nu även inomhusaktiviteter med Rebel park vilket gör området unikt säger Daniel.

Daniel och hans fru Petra har sagt upp sig från sina jobb för att satsa allt helhjärtat på Rebel park. Tillsammans med 2 heltidsanställda och 5 timanställda vill de skapa en familjär stämning där alla ska känna sig välkomna oavsett om man är nybörjare eller pro, kommer man ensam ska man ändå känna sig som en i gänget.

Rebel park är byggt av seriösa utövare av de olika sporterna vilket gör det till ett paradis för de som vill utvecklas. I trampolinzonen finns åtta high performance trampoliner. Två av dem går till så kallade airbags för att man ska kunna landa mjukt. Två andra är kopplade till walljumps som man kan springa upp för och studsa ner på ryggen. Det finns även en airtrack samt trampett, båda till en airbag.

-Trampolinerna håller olympisk standard vilket ger fantastiska möjligheter och man kan hoppa upp till 6-7 meter upp i luften. Det är ingen man har i trädgården direkt, säger Daniel med ett leende.

En annan zon är Bouldering, vilket är friklättring som är en växande sport. Den zonen är 4,5meter hög med utmaningar i olika svårighetsgrader. Rebel park kommer bland annat att erbjuda klätterkurser samt familjeklättring. Över klättringsdelen är det ett andra våningsplan med ett gym, funktionell träning med sin kroppsvikt som motstånd som passar gammal som ung. En del är OCR som är en hinderbana, där kommer man kunna träna inför Toughest race som har blivit populärt att ställa upp i. Därav finns även en ninjavägg man kan utmana kompisarna i att klara springa upp för. I anslutning till denna finns en Parkourzon, vilket många ungdomar håller på med idag.

Megarampen har redan börjat sätta Bromölla på kartan, i helgen som gick kom 3 killar från Helsingborg för att testa den. På megarampen åker man ner på allt som går på hjul, den har tre nerfarter från olika höjder med två ramper där man hoppar ut för att sedan landa i en 70kvm airbag. Daniel berättar att man med hjälp av den kan öva tricks på ett säkert sätt inomhus och sedan ta det utomhus när man har blivit mer van.

Streetarean är till för kickbike, skateboard, inlines eller minibmx/bmx, man får ha med egen utrustning så länge den är hel och ren. Det finns viss utrustning att hyra och testa på plats. Inom kort dyker även snowboard och skidor på hjul upp som man får köra med ner för megarampen. Säkerheten är högt prioriterad och alla får information om regler för de olika zonerna innan de går in i hallen.

Petra & Daniel är medvetna om att alla inte riktigt har grepp om vad Rebel park är för anläggning då det är en helt ny genre. Det är inget lekland eller äventyrsland utan en idrottsanläggning att utöva actionsporter i en organiserad form för såväl nöje som ren träning eller inför tävling. -Vi hoppas också att fler föräldrar aktiverar sig istället för att titta på eller på sin mobil. Träna tillsammans som kvalitetstid, utvecklas mot individuella mål med pepp och i en miljö med bästa förutsättningarna, säger Petra. De hoppas vidare på att Bromölla och grannkommunerna inser vilka förutsättningar nu alla barn, ungdomar och vuxna ges genom Rebel park. För paret Ralphén är målsättningen att alla ska känna att de utvecklas eller vågar prova något nytt när de besöker dem.

Det finns också en Bistro som är öppen för allmänheten att besöka för en lunch eller fika. Kombinationen gör att de erbjuder både barnkalas, kickoffer, möhippor och svensexor en utmanande och utvecklande upplevelse. Även föreningar ges olika träningsmöjligheter i de olika zonerna.

Rebel park har en lägre rekommenderad åldersgräns på 5år, barnet måste kunna förstå och följa regler och det ligger på föräldrarnas ansvar. För de allra minsta som inte är redo än finns det en liten lekhörna så de kan roa sig under tiden som de äldre är i Rebel park. När barn fyllt 12 år är de välkomna utan vuxna.

Om ni vill besöka dem så rekommenderar de att ni bokar via deras hemsida så kan de ha tillräckligt med instruktörer på plats, givetvis är man välkommen på drop in också, insläpp varje hel timme.

Hemsida: www.rebelpark.se Facebook & Instagram: Rebelparksweden

Text & Bild: Rebel Park

Föregående artikelGlass – En efterlängtad avslutning
Nästa artikelDoktor Kling blir Kultur Karlshamns första barnföreställning för året